"U ciklusu fenomenoloških izložbi Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti projekt Umjetnici o umjetnicima - likovni panoptikum prezentira stotinjak slika, crteža, grafika, fotografija, skulptura i medalja kojima naši likovni umjetnici predstavljaju svoje kolege, ali i širu kulturnu scenu svoga vremena. Izložba prati razvoj našeg likovnog moderniteta od kraja 19. stoljeća do današnjih dana te paralelno ukazuje na intenzivnu međusobnu suradnju kao temelj svake istinske kreacije. ..." - izjavila je na otvorenju izložbe Umjetnici o umjetnicima – likovni panoptikum u NMMU autorica koncepcije i postava Lada Bošnjak Velagić te nastavila - Međusobni portreti umjetnika ukazuju na formativnu važnost koju prijateljstvo i ljubav, ali i mentorstvo, mecenatstvo i šira društvena podrška predstavljaju za stvaratelje i stvaranje. ..." - Uzvanicima na otvorenju uvodno se obratio i ravnatelj NMMU Branko Franceschi. Kao izaslanica zagrebačkog gradonačelnika događanju je prisustvovala Laura Topolovšek, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.
Izložba se u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti može razgledati do 13. studenoga 2022., a prati je dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s predgovorom povjesničarke umjetnosti Lade Bošnjak Velagić. Grafičko oblikovanje kataloga potpisuje Ana Zubić.

Reprodukcije: s otvorenja izložbe "Umjetnici o umjetnicima - likovni panoptikum". Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.

Skip to content