Nacionalni muzej moderne umjetnosti od 10. veljače do 6. ožujka u  Galeriji „Josip Račić“ predstavlja izložbu Aftermath, suvremenog hrvatskog  slikara Fedora Fischera. Bit će izložena tri rada u kombiniranoj tehnici - dva diptiha i jedan triptih - prema koncepciji kustosice izložbe, povjesničarke umjetnosti Romine Peritz. Najnoviji radovi Fedora Fischera okupljeni pod nazivom Aftermath nastavljaju se na njegov ciklus Collapse iz 2017. godine i nastali su posebno za izložbu u Galeriji Račić.
Uz izložbu će biti otisnut dvojezični katalog s predgovorom Romine Peritz.

Oslanjajući se na prethodne umjetničke pravce i opuse pojedinih njemu važnih umjetnika Fischer je u Aftermathu još jednom dokazao da, posezanjem za razdobljima i prvacima koji su u povijesti umjetnosti imala svoje vrijeme trajanja, poput enformela ili apstraktnog ekspresionizma na koje se vežu njegove nove slike, današnji suvremeni umjetnici mogu i znaju izaći s novim, originalnim radovima. Pa iako nam se možda čini da je sve viđeno, u “razdoblju nakon” ili “aftermathu”, u svom suočavanju s posljedicama krize, Fischer pokazuje suprotno - da nema granica, niti zadanih okvira. U novom početku sve je dozvoljeno. (Romina Peritz)


Fedor Fischer
rođen je 1975. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Zlatka Kesera. Godine 2012. boravi u Leipzigu u sklopu rezidenciji "One sided story". Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su mu u kolekcijama Okolje Consulting Art Collection (Slovenija), Erste & Steiermaerkische bank (Hrvatska) i u fundusu galerije Zuccato (Hrvatska). Dobitnik je priznanja na 3. bijenalu slikarstva u Zagrebu. Od 2019., kao vanjski suradnik, predaje crtanje na ALU u Zagrebu, na 1. godini slikarstva. Član je HDLU i HZSU. Živi i radi u Zagrebu.

Reprodukcije:
Fedor Fischer, Aftermath I, 2022., (triptih) kombinirana tehnika, 200 x 420 cm
Aftermath II,
(diptih - detalj) 2022., kombinirana tehnika, 200 x 280 cm
Aftermath III, 2022.
(diptih, detalj), kombinirana tehnika, 200 x 280 cm
Foto: Goran Vranić© Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb 2022.

*S obzirom na epidemiološku situaciju službeno otvorenje neće se održati.
Pri posjetu Galeriji obavezno je pridržavanje epidemioloških mjera koje je propisao HZJZ i odluka koje je donio Stožer civilne zaštite RH

Skip to content