Vera Fischer
Oblici ljeta, 1971.
ulje na platnu
46 x 60 cm
MG-3487

Vera Fischer (1925. – 2009.), akademska kiparica, diplomirala je 1951. u klasi Vanje Radauša. Pripada generaciji umjetnika trajno obilježenoj strahotama ratnog razaranja. Tijekom Drugog svjetskog rata internirana je u logore na Rabu i Kuparima pod talijanskom upravom, a nakon kapitulacije Italije pridružila se Narodnooslobodilačkom pokretu. Nastojeći vizualno ujediniti kršćanstvo i židovstvo, godine 1989. kreirala je simbol pomirenja, drveni križ s Davidovom zvijezdom na mjestu Isusova srca. Utjehu pronalazi u egzistencijalizmu, prihvaćajući ga kao vodeće načelo stvaranja u kaotičnom svijetu. Svojevrsni umjetnički vrhunac postiže popartističkim kolažima iz 1960-ih, a 1970-ih okreće se fotografiji. Danas je njezin opus nažalost nepravedno marginaliziran.
Fischer svojim radom istražuje granice između visokog i niskog, između umjetnosti i svakodnevnog života, koristeći motive iz prirode i ljudske figure kako bi stvorila jedinstvene vizualne narative. Kroz „Oblike ljeta“ Fischer preispituje tradicionalne prikaze ženskog tijela, smještajući ih u kontekst svakodnevnih prizora, čime dodaje sloj ironije i društvene kritike. U tom smislu, djelo ne samo da prikazuje ljepotu i senzualnost ženskog tijela, već i postavlja pitanja o društvenim normama i percepcijama ljepote.
Rad predstavlja jedno od duhovitijih ostvarenja u bogatom opusu autorice. U nemirnu pozadinu morskih valova i grma rajčica pozicionira nagi ženski torzo. Tema akta česta je unutar njezina opusa, a unatoč koketiranju s kičem uspijeva postići delikatnu ravnotežu između senzualnosti i simbolizma, koristeći mekani sfumato i vibrantne boje.

Tekst: Marta Radman, kustosica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © National Museum of Modern Art, Zagreb, 2024.
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content