U Galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki (Slovenija), 5. srpnja u 19 sati otvara se izložba suvremenog hrvatskog kipara Nikole Vrljića pod nazivom Opsada Oza. Izložba je realizirana u  suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti iz Zagreba, a koncepciju kustoski potpisuje Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Odabrane skulpture iz svog recentnog ciklusa umjetnik je prilagodio izložbenom prostoru Galerije Božidar Jakac, nekadašnje gotičke crkve, kao što je to i ranije činio u prostorima izrazitih povijesnih i estetskih vrijednosti.

(...) U svom osobnom srazu s kanoniziranim avetima povijesnih prepleta kulture, religije i svjetovne moći, Vrljić je za izvedbu autentičnog kiparskog pothvata izabrao cjenovno pristupačne, sintetičke materijale i tako produkcijsku neovisnost postavio kao najbolji odgovor njihovom stalnom koruptivnom nadiranju. Stoga mu se treba odmah pridružiti i neopterećeno uživati u duhovitom virtuozitetu njegovog univerzuma u neprekidnom nastajanju.  - Branko Franceschi iz pratećeg teksta izložbe


Životopis umjetnika

Nikola Vrljić (1980.) umjetnik je koji stvara pretežno u mediju skulpture i crteža. Godine 2007. diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2003. godine izlaže na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, poput Građani u Galeriji Poola, Pula (2021.), Skup u Galeriji Antuna Augustinčića, Klanjec (2019.) i Bjegunci u Galeriji Josip Račić, Zagreb (2018.). Više puta je nagrađivan na natječajima za javne skulpture, a izradio je i deset javnih spomenika. Živi i radi u Zagrebu.

Reprodukcija: Nikola Vrljić, Opsada Oza, 2024. Foto: Jaka Babnik

Skip to content