Ferdinand Kulmer
Crtež, 1966.
lavirani tuš/papir
MG-2581

U šestom desetljeću 20. stoljeća, Pariz je, unatoč sve većoj ulozi New Yorka kao centra umjetničkih kretanja, još uvijek imao dovoljno snage da promijeni nečiji pogled na umjetnost. Premda izvrsno informiran i obrazovan – 1939. boravi u New Yorku i upoznaje se s francuskim modernim slikarstvom – Kulmer se nakon posjeta Parizu 1955. oduševljava tašizmom, slikarstvom koje će kasnije biti globalno poznatije pod nazivom apstraktni ekspresionizam. Prije nego što prihvati apstrakciju, Kulmer slika u okviru jedne internacionalne, pluralističke umjetnosti omeđene postimpresionizmom, s jedne strane i kubizmom, s druge. Osobito je bio sklon fovističkim slikarskim prosedeima, što znači da ga je zanimalo reduciranje iluzije trodimenzionalnog prostora i slobodna upotreba boje. Kulmer se dakle bio koncentrirao na boju, površinu i slikarsku gestu, pa se okretanje apstraktnom slikarstvu nakon 2. svjetskog rata činilo logičnim izborom. Ovaj crtež pripada seriji crteža na Kulmerovoj omiljenoj vrsti papira (rižin papir), čije presudno obilježje leži u iznimnoj moći upijanja. „Crtež“ stoga određuje odnos između slučajnosti - slikar nema kontrolu nad procesom upijanja – i kontroliranog djelovanja (doziranje tuša, vrsta geste itd.).
Kulmer je rođen 1925. godine u Cap Martinu u Francuskoj. Akademiju likovnih umjetnosti najprije polazi u Budimpešti (1942-45-), a zatim u Zagrebu (1945-48.). Radio je i filmsku scenografiju i kostimografiju (primjerice, za film Vatroslava Mimice „Seljačka buna“). Najvišu nacionalnu nagradu za umjetnički rad – Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo - dobio je 1990. Umro je 1998. u Zagrebu.

Tekst: Klaudio Štefančić, viši kustos Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Zagreb © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content