Jagoda Buić
Od sunca, 1963.
horizontalno tkanje, vuna
285 x 104 cm
MG-2614

Tapiserija pod nazivom Od sunca iz 1963., geometrijskim kružnim formama smještenim jednim ispod drugih, skladno prati već samim dimenzijama predodređenu vertikalno postavljenu kompoziciju. Izborom više nijansi tople crvene boje postiže smirenost u oku promatrača, dok bogate teksture odaju spretnost njezine ruke.
Jagoda Buić (1930. – 2022.) rođena u Splitu. Značajna je hrvatska umjetnica najpoznatija po monumentalnim tapiserijama. O njezinoj ambicioznosti svakako ukazuje činjenica da se školovala na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, Studiju kostimografije i scenografije u Veneciji, te na Studiju filmske scenografije u Rimu. Povratkom sa studija radi kostime i scenografije za zagrebačka, splitska i osječka kazališta, te filmove od kojih su najpoznatiji Cesta duga godinu dana iz 1958. i Carevo novo ruho iz 1961. Ipak, od 1962. posvećuje se tapiseriji koja postaje glavni medij njezina umjetničkog izraza. Izlagala je i na brojnim izložbama tapiserija od Amsterdama, Madrida i New Yorka, dok se neki od njezinih radova nalaze u prestižnim zbirkama poput MoMA-e. Velik dio njezinog opusa izložen je na retrospektivnoj izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt 2010., te 2019. na izložbi u Studiju NMMU „Josip Račić“.

Tekst: Lorena Šimić, kustosica pripravnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content