Milena Lah
(1920. – 2003.)
Iz ciklusa "Vrijeme našeg pamćenja u mramoru i bronci", 1973. - 1978.
lijevanje, bronca; klesanje, crveni mramor
72 x 45 x 29 cm
MG-3961

Diplomirala je kiparstvo na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1949. godine te bila suradnica Majstorske radionice V. Radauša do 1950. godine. Od 1951. do 1955. godine usavršavala se na studijskim putovanjima u Rimu, Firenci, Milanu i Parizu. Bila je etablirana sudionica mnogobrojnih prestižnih međunarodnih kiparskih simpozija.
U ranome razdoblju radila je realističku skulpturu, potom je težila sintezi oblika i simboličnoj izražajnosti materijala. Nadahnuta hrvatskim likovnim i književnim stvaralaštvom u svojem je opusu povezala tradicijske oblike sa suvremenim kiparskim idejama. Osobitu pozornost poklanjala je ženskim i dječjim likovima. U kasnijim ciklusima, uglavnom mitološke tematike, povezivala je geometrijske i figuralne elemente. Njezine skulpture izložene u javnom prostoru su titanski segment njezina opusa, poglavito brojna kiparska djela izvedena u teškim kamenim blokovima u kojima je s lakoćom i izvanrednom snagom uklesala nematerijalna univerzalna stanja i pojave. Služeći se gotovo svim tehnikama i materijalima, stvorila je golem opus koji čistoćom elementarnih oblika, metaforom, asocijacijama i energijom komunikacije u prostoru pripada jednom od najautentičnijih u hrvatskom kiparstvu.
Na jednoj od niza skulptura iz ciklusa Vrijeme našeg pamćenja u mramoru i bronci (Crveni Bogovi) brončana glava spojena je s crvenim mramornim blokom koji sugerira prostor mogućeg i nemogućeg ljudskog bivanja i kretanja. Daljnji tijek su glave iz kristalnog stakla, oslobođene čvrste fizičke veze s tijelom, tek naslonjene na različite mramorne jastučaste forme na koje priliježu kao što je djelo Kozmičke orgulje iz ciklusa "Miljokazi" nastalo 1988. godine.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalni muzej moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content