Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Galeriji Josip Račić od 14. ožujka do 7. travnja predstavlja izložbu Predraga Todorovića pod nazivom Slike 2023. - 2024. na kojoj se umjetnik predstavlja sa šest recentnih radova velikog formata u kombiniranoj tehnici. U tekstu pratećeg dvojezičnog kataloga izložbe, koji je grafički oblikovala Ana Zubić, viši kustos NMMU i voditelj Zbirke akvarela, crteža i grafike i Zbirke novih medija Klaudio Štefančić, između ostalog piše - Za razliku od glavne struje postmodernističke umjetnosti, Todorović citira bez ironije ili distance. Štoviše, njegova objašnjenja vlastitog rada često su bojažljive formulacije potrage za autentičnim iskustvom. Drugi pak iskazi otvoreno prizivaju metafizički podtekst umjetnosti. Nejasno je pojavljuje li se Todorovićev dijalog s prošlošću u formi interteksta ili pastiša. Ono što je, međutim, jasno je da se u drugoj polovici 90-ih Todorović odmiče od dominantne linije postmodernističkog slikarstva. Premda reducirani na same osnove modernističke estetike (Što je slika? Znakovita površina uokvirena stvarnim ili institucionalnim okvirom), Todorovićeve slike i crteži nisu ne-ekspresivni. Izvor njihove ekspresivnosti ne leži u koloristički i simbolički razbarušenom slikarstvu 80-ih, nego u nasljeđu apstraktnog ekspresionizma s jedne strane, i u praksi kritike tog nasljeđa od strane konceptualne umjetnosti, s druge. Umjesto da slika, kreirajući višeznačne predodžbe Todorović je odlučio sliku grebati ili je odlijevati. Umjesto da priča, odlučio je u slikarstvu tražiti najprije egzistencijalno, a zatim i metafizičko uporište.
Ovaj istaknuti umjetnik koji živi i radi u Zagrebu, rođen je 1966. u Drvaru, a diplomirao je 1990. „Likovne umjetnosti“ na izbornom kolegiju iz slikarstva na Katedri za likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Svoje radove dosad je izložio na više od pedeset samostalnih te na brojnim skupnim, žiriranim i selektiranim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi mu se nalaze u zbirkama MMSU-a u Rijeci, MSU-a u Zagrebu i NSK-a u Zagrebu te u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, poput stipendije Zaklade Pollock-Krasner u New Yorku (1996. – 1997.) i pojedinačnu potporu Zaklade Adolph and Esther Gottlieb iz New Yorka 2022. godine. Sudjelovao je na dvama rezidencijalnim programima, u Kairu 1997. te u Parizu 2016. godine.
- Za razliku od glavne struje postmodernističke umjetnosti, Todorović citira bez ironije ili distance. Štoviše, njegova objašnjenja vlastitog rada često su bojažljive formulacije potrage za autentičnim iskustvom. Drugi pak iskazi otvoreno prizivaju metafizički podtekst umjetnosti. Nejasno je pojavljuje li se Todorovićev dijalog s prošlošću u formi interteksta ili pastiša. Ono što je, međutim, jasno je da se u drugoj polovici 90-ih Todorović odmiče od dominantne linije
postmodernističkog slikarstva. Premda reducirani na same osnove modernističke estetike (Što je slika? Znakovita površina uokvirena stvarnim ili institucionalnim okvirom), Todorovićeve slike i crteži nisu ne-ekspresivni. Izvor njihove ekspresivnosti ne leži u koloristički i simbolički razbarušenom slikarstvu 80-ih, nego u nasljeđu apstraktnog ekspresionizma s jedne strane, i u praksi kritike tog nasljeđa od strane konceptualne umjetnosti, s druge. Umjesto da slika, kreirajući višeznačne predodžbe Todorović je odlučio sliku grebati ili je odlijevati. Umjesto da priča, odlučio je u slikarstvu tražiti najprije egzistencijalno, a zatim i metafizičko uporište.

Ovaj istaknuti umjetnik koji živi i radi u Zagrebu, rođen je 1966. u Drvaru, a diplomirao je 1990. „Likovne umjetnosti“ na izbornom kolegiju iz slikarstva na Katedri za likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Svoje radove dosad je izložio na više od pedeset samostalnih te na brojnim skupnim, žiriranim i selektiranim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Izlagao je na više od pedeset samostalnih izložbi te na brojnim skupnim, žirira¬nim i selektiranim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi mu se nalaze u zbirkama MMSU-a u Rijeci, MSU-a u Zagrebu i NSK-a u Zagrebu te u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, poput stipendije Zaklade Pollock-Krasner u New Yorku (1996. – 1997.) i pojedinačnu potporu Zaklade Adolph and Esther Gottlieb iz New Yorka 2022. godine. Sudjelovao je na dvama rezidencijalnim programima, u Kairu 1997. te u Parizu 2016. godine.

Cjelovit tekst kustosa izložbe Klaudia Štefančića: Klaudio Štefančić Slučajni prizori kao signali višeg reda
Foto: Tanja Tevih © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2024.

Skip to content