Milena Lah
(1920. – 2003.)
U čast gospe od Laurane, 1968.
lijevanje, bronca
64 x 40 x 40 cm
MG-6703

Diplomirala je kiparstvo na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1949. godine te bila suradnica Majstorske radionice V. Radauša do 1950. godine. Od 1951. do 1955. godine usavršavala se na studijskim putovanjima u Rimu, Firenci, Milanu i Parizu. Bila je etablirana sudionica mnogobrojnih prestižnih međunarodnih kiparskih simpozija. U ranome razdoblju radila je realističku skulpturu, potom je težila sintezi oblika i simboličnoj izražajnosti materijala. Nadahnuta hrvatskim likovnim i književnim stvaralaštvom u svojem je opusu povezala tradicijske oblike sa suvremenim kiparskim idejama. Osobitu pozornost poklanjala je ženskim i dječjim likovima. U kasnijim ciklusima, uglavnom mitološke tematike, povezivala je geometrijske i figuralne elemente. Služeći se gotovo svim tehnikama i materijalima, stvorila je golem opus koji čistoćom elementarnih oblika, metaforom, asocijacijama i energijom komunikacije u prostoru pripada jednom od najautentičnijih u hrvatskom kiparstvu.
Djelo posvećeno gospi od Laurane je izvedeno kao apstraktna portretna glava riješena kao trodijelna kružno-zvučna forma s ekspandirajućim pločastim okruglim diskovima (reminiscencija na kosu urešenu na renesansni način). Vrat je dug, široke baze. Dno je ovalnog tlocrta. Visoko uglačani zlatni sjaj površine daje joj uzvišeni sakralni dignitet.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalni muzej moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content