Dušan Džamonja
(1928. – 2009.)
Metalna skulptura 22, 1962.
željezni čavli
195 x 116 x 22 cm
MG-2444

Ovaj karizmatični kipar zauzima istaknuto mjesto u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti, a svojim je originalnim skulpturama ostavio trag i u svjetskoj umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951. godine. Prvi značajan uspjeh doživio je izlažući na Biennalu u Veneciji 1960. godine, što mu je otvorilo vrata svjetskih umjetničkih institucija.
Džamonjin veliki kiparski opus ima eksperimentalno i avangardno značenje jer je započeo primjenu novih kiparskih materijala (željezo, staklo, žica, crni beton) i neklasičnih postupka obrade skulptura (kovanje, zavarivanje ili povezivanje različitih materijala), ostvarivši sklad kiparske forme i sadržajne simbolike. Oblikovao je slobodne prostorne konstrukcije izvanredne geometrijske čistoće i organske vitalnosti kao što su skulpture kompaktnih ili rasječenih kugla. Radio je tzv. željezne tapiserije ili slobodne skulpture sugestivnog učinka. U monumentalnim spomenicima i zdanjima oblikovao je i projektirao apstraktne skulpture i slobodne volumene univerzalnog i bezvremenskog značenja. Apstraktna Metalna skulptura je unatoč nefigurativne modelacije s primjetnim antropomorfnim ishodištem. Samostalan simboličan oblik nameće se vlastitom ritmičkom strukturom serijske gradnje osnovnog oblikovnog elementa, konkretno, zavarivanjem željeznih čavala.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content