Igor Rončević
Prizor iz bračnog života, 1981.
ulje na platnu
122 x 178 cm
MG-4477

Izrazito koloristički likovni izraz, jedno je od glavnih obilježja slikara Igora Rončevića. Slika Prizor iz bračnog života iz 1981. detaljima poput točkica i raznih krivulja odaje razigranu stvaralačku notu. Na crvenoj pozadini u fokusu se ističu postavljena dva nepravilna oblika. Jedan u tamno crvenoj te drugi u svjetlije plavoj boji. Oblici koji su kao i sama pozadina ispunjeni krivuljama i točkicama, koloritom pridaju slici izrazitu dinamičnost. Produbljujući svoj likovni izraz kroz intrigantne tematske cjeline s uvijek novim likovnim vrijednostima, Igor Rončević ističe se kao cijenjeni slikar čak i 1970-ih kada je u svijetu umjetnosti ponovo popularna estetika slike.
Slikar Igor Rončević (1951., Zadar) diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1976. Na početku karijere profilira se kao suradnik Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera od 1979. do 1981., dok kao stipendist Akademije likovnih umjetnosti (Academie DesBeaux Arts) boravi i u Parizu. Tijekom karijere, uz pedesetak samostalnih izložbi, sudjelovao je i na stotinjak skupnih u Hrvatskoj i inozemstvu. Izlagao je u pariškoj Galerie d'Art International, na kairskom Biennalu 1988. i na izložbi Contemporary Croatian Art u New Delhiju, Indiji 2007. Rončevićevi radovi su uključeni u knjigu Trans-Avantgarde International koju je teoretičar umjetnosti Achile Bonita Oliva objavio 1982. godine, čime je njegov uspjeh kao umjetnika transavangarde, u hrvatskoj nazvane nova slika potvrđen. Stvaralaštvo Igora Rončevića proširilo je obzore suvremenog hrvatskog slikarstva te se njegova djela nalaze u zbirkama domaćih muzeja i galerija, ali i u inozemnim kolekcijama.

Tekst: Lorena Šimić, kustosica pripravnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content