Vanja Radauš
Muški torzo, 1934.
bronca / lijevanje
84 x 29 x 21,5 cm
MG-1376

Hrvatski akademik Vanja Radauš (1906.–1975.) školovan je u Zagrebu i Parizu te je tijekom razdoblja od 1932. do 1934. godine bio član društveno angažirane grupe Zemlja, koja je djelovala od 1929. do 1935. godine kada je rad udruženja zakonski zabranjen. Bavio se pedagoškim radom na Državnoj obrtnoj školi i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Vanja Radauš bio je osebujna umjetnička ličnost. Njegova specifična skulptura obilježena je izrazitom ekspresivnošću i nadrealističkim obilježjima bizarnog svijeta motiva iz mašte.
Radaušev Muški torzo iz 1934. godine nastao je kao pandan Ženskom torzu iz iste godine, oba u fundusu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu. Riječ je o ekspresivnim aktovima, dramatičnog naboja naglašenog bolno izvijenom pozom i grčem tijela. Bizarnost i nadrealnost dojma potencirana je hotimično krnjim prikazom ljudske figure (obezglavljenost i izostanak ruku muškog lika te istovjetan rez ispod ramena u žene, neprirodno tordirane tjelesne osi te unazad i u stranu zabačene glave).

Tekst: dr.sc. Ivana Rončević Elezović, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content