Ivan Meštrović
(1883. – 1962.)
Majka i dijete, 1915.
lijevanje, bronca
67,5 x 27,5 x 18,5 cm
MG-2831

Najveći hrvatski moderni kipar, školovan je u ozračju bečke secesije i njen je najistaknutiji predstavnik u mediju skulpture. Meštrovićeva monumentalna, religiozna i intimna djela pripadaju univerzalnim umjetničkim vrednota.
Nakon grandiozne secesijske faze i udaljavanjem od nacionalno mitologijskog ciklusa slijedi Meštrovićevo duhovno dozrijevanje i interes za općeljudske i univerzalne teme s religijskim postulatima. Tu promjenu u promišljanjima slijedi i stilska promjena sintetiziranjem gotičkih elemenata i blagi otklon od secesije. Preispitujući vlastitu nacionalnu iluziju pribjegava religioznim ekspresivnim motivima i izduženim likovima kao što je na svevremenskom prikazu majčinstva na ikoničnom djelu Majka i dijete postavljenim na visokom tronu, izduženih proporcija i suzdržane geste. Sjedeća figura žene i nagog djeteta u njenom krilu su frontalno postavljeni. Mlada žena je odjevena u tanku tuniku koja ocrtava liniju tijela i s rupcem je uz dugo lice blagog izraza, nakošene glave na lijevo na dugom vratu. I majka i dijete imaju uzdignute desne ruke poput prikaza bogorodice s malim Isusom na ikonama. Nago dijete punašnih obrisa tijela i glave naslonjeno je leđima na majčino tijelo sprijeda i oslonjeno je na lijevu prekriženu nogu žene. Elegancija i putenost dugih prekriženih nogu upućuju na svjetovni prikaz majke i djeteta.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalni muzej moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content