Nacionalni muzej moderne umjetnosti svoj izložbeni program u 2024. godini započinje izložbom Frano Missia - slike i grafike 1956. – 1980., povodom stogodišnjice rođenja, koja će se od 16. siječnja do 11. veljače održati u Galeriji Josip Račić. U kustoskoj koncepciji dr.sc. Dalibora Prančevića, izložba će zagrebačkoj kulturnoj javnosti prezentirati 15 umjetnikovih slika izvedenih kombiniranom tehnikom na platnu ili temperom na papiru nastalih u razdoblju između 1956. i 1966. u Splitu i Parizu, te dvije grafike koje je tehnikom izravnog otiska predmeta Frano Missia 1980. izveo u New Yorku. Ovaj rođeni Splićanin studij slikarstva i scenografije završio 1973. na Hunter College (New York City University), sveučilištu na kojem je dvadesetak godina kasnije na Odsjeku za likovne umjetnosti predavao deskriptivnu geometriju i perspektivu.
Doktorirao je 1993. na Teachers College njujorškog sveučilišta Columbia na temu Painting the Nude by Male Artist sin Western Art.
Muzej grada Splita 2019. posthumno mu je priredio izložbu u Galeriji Emanuel Vidović, a u suradnji s Filozofskim fakultetom u Splitu, izdao i likovnu monografiju pod nazivom Frano Missia – Lutajući slikar: kronopis jednog umjetničkog puta. Kustos splitske izložbe bio je dr. sc. Dalibor Prančević, koji ujedno i autorski potpisuje umjetnikovu monografiju.
O prezentaciji umjetnikovih radova u Galeriji Josip Račić Dalibor Prančević u tekstu pratećeg kataloga piše: (...) Izložba kojom se obilježava stota godišnjica rođenja Frane Missije prikazuje njegov opus kroz svojevrsnu dihotomiju apstraktnih i figurativnih načina slikarskog angažmana i to ne iz rakursa njihova antagonizma nego međusobne prožetosti i supostojanja. Pritom su odabrana ponajbolja djela nastajala na različitim geografskim širinama i dužinama prateći zapravo – i skicirajući – životni itinerar njihova umnogome neobičnog tvorca.

Životopis umjetnika
Frano Missia (Split, 23. travnja 1924. – Split, 28. ožujka 2018.) umjetnik je iz Splita koji je do kraja života zadržao i svoje međunarodne adrese u Parizu i New Yorku. Studij strojarstva završio je na Tehničkom fakultetu u Zagrebu 1957. godine. Također je započeo i studij kazališne scenografije na Kazališnoj akademiji u Zagrebu u klasi Kamila Tompe koji nikada nije završio zbog odlaska u Pariz 1958. godine. U Parizu je bio angažiran na poslovima tehničkog usmjerenja istovremeno umjetnički stvarajući i sudjelujući u likovnom životu. Godine 1968. odlazi u New York pragmatično iskoristivši svoju diplomu strojarstva, tada deficitarne struke. Međutim, u New Yorku nastavlja svoje umjetničko obrazovanje pa se 1970. godine upisuje na diplomski studij slikarstva i scenografije na Hunter College (New York City University) koji završava 1973. godine. Na istom je sveučilištu dvadesetak godina sudjelovao u nastavi na Odsjeku za likovne umjetnosti predavajući deskriptivnu geometriju i perspektivu. Doktorat s temom iz pedagogije umjetnosti (Painting the Nude by Male Artist in Western Art) obranio je na koledžu Teachers College njujorškog sveučilišta Columbia University 1993. godine. Do kraja je života živio i stvarao u Splitu, Parizu i New Yorku.

Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2024.

Skip to content