Izložba "Galerija drugih predaka" suvremene likovne umjetnice Raffaele Zenoni 7. prosinca premijerno je predstavljena u Galeriji Josip Račić. Riječ je o izložbi kojom Nacionalni muzej moderne umjetnosti završava svoj izložbeni program u 2023. godini. O umjetnici i njezinom stvaralaštvu tom prigodom govorio je Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, autor likovnog postava i uvodnika u pratećem dvojezičnom katalogu na hrvatskom i engleskom jeziku.
Raffaela Zenoni studij slikarstva završila 2008. u Studiju HC, nezavisnoj akademiji za muziku, ples i slikarstvo u Bernu, a svoj rad dosad je prezentirala u Švicarskoj (Bern, St. Moritz, Zürich), Njemačkoj (Berlin, Frankfurt na Maini, Stuttgart), Belgiji (Bruxelles), Luksemburgu (Echternach) i Španjolskoj (Gaucin).
Zagrebačkoj kulturnoj javnosti umjetnica se predstavlja s deset snažnih kolorističkih portreta, akrilika na platnu velikog formata iz istoimenog ciklusa i antropomorfnom, monokromnom skulpturom, koja prema riječima povjesničara umjetnosti Branka Franceschija priziva sjećanje na Giacomettijeve istanjene figure.
(…) Slike emaniraju energiju i strast, vitalizam koji volimo smatrati privilegijom mladosti, ali i osoba koje žive blizinu životnog tijeka. Formalno govoreći, Zenoni je dok stvara opus svojih „fiktivnih“ portreta stilski čvrsto ukotvljena u likovnu tradi-ciju visokog modernizma upravo po slobodi kojom se koristi bojom i gestom. U zaključnim riječima treba istaknuti da umjetničin opus obuhvaća i slikarske cikluse sasvim drugačijeg naboja i intenziteta, a koji ovom prilikom nisu predstavljeni. Na izložbi je, doduše diskretno, u izlogu, predstavljena jedna iz opusa njezinih antropomorfnih, monokromnih skulptura, čiji izduženi, vitki volumen priziva sjećanje na Giacomettijeve istanjene figure. Na izvjestan su način i njezine skulpture počast slikarstvu. Izvedene su namatanjem platna oko čvrste jezgre, a često je riječ o materijalima recikliranim iz svakodnevice kućanstva. Ova usamljena skulptura signalizira da izložba ne pruža potpun uvid u mnogolikost umjetničinog stvaralaštva, koje, da napomenemo, uključuje i izvedbu oslikanih drvenih totema kao poveznicu njenih slikarskih i kiparskih poriva, ali i pripovjedački, literarni opus. Izložba u Galeriji Josip Račić svojevrsna je dobrodošlica i uvod u naš kulturni krug umjetnice koja će jedan dio svog života provesti u Zagrebu i Hrvatskoj. Bolji početak nemoguće je zamisliti.
Napisao je u uvodniku kataloga Branko Franceschi.

Izložba Galerija drugih predaka u Galeriji Josip Račić ostaje otvorena do 10. siječnja 2024.
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.

Skip to content