Svi koji su se 6. prosinca zatekli na zagrebačkom Zrinjevcu mogli su uživati u svjetlosnom spektaklu koji je, u suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti na pročelju NMMU / palače Vranyczany-Dobrinović priredio argentinski umjetnik Juan Ignacio Cabruja u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog bijenala suvremene umjetnosti Bienalsur https://bienalsur.org/en .
Tom efektnom vizualnom doživljaju prethodila je konferencija za medije koja je, zbog cjelovite obnove NMMU, održana u Galeriji Hrvatskog školskog muzeja. O toj svjetlosnoj prostorno specifičnoj instalaciji Lutalice. Neizvjesno uključivanje javnog prostora, kao i o Međunarodnom bijenalu suvremene umjetnosti juga Bienalsur-koji je u suradnji s NMMU prvi put predstavljen u Hrvatskoj - govorili su ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi, kustosica projekta i članica Bienalsur kustoskog tima Benedetta Casini i umjetnik Juan Ignacio Cabruja.
Pročelje trenutno iseljenog Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti sijat će atraktivnim umjetničkim svjetlom do 31. prosinca svaki dan od prvog mraka u 16.30 sati do 7.00 sati ujutro.

Foto: Goran Vranić i arhiva NMMU © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content