Goran Fruk
Bez naziva, 1989.
kombinirana tehnika na platnu
250 x 179,5 cm
MG-6356

Goran Fruk kreiranjem osobnog stvaralačkog ambijenta koji se temelji na duhovnom i intelektualnom propitivanju svijeta u sebi i oko sebe, apstraktnom slikom Bez naziva iz 1989. kao da dočarava prodiranje svjetlosti u tami. Propitivanjem umjetnosti i njezinih mogućnosti, umjetnik korištenjem krajnjih tonova, najsvjetlije bijele i najtamnije crne, potiče promatrača na samostalnu interpretaciju propitivanjem vlastitog uma.
Goran Fruk (1959.-1993., Zagreb) multimedijski umjetnik, slikar, pjesnik te strastveni alpinist, nakon studija komparativne književnosti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1982. Na Akademiji je brzo prepoznat kao izuzetno nadaren slikar te upečatljiva pojava u hrvatskoj likovnoj umjetnosti osamdesetih. Njegov stvaralački opus obuhvaća razdoblje od 1986. do iznenadne smrti 1993. Tijekom studentskih dana surađivao je s kolegama s Akademije na izvedbi raznih akcija, scensko glazbenih projekata, happeninga i performansa koji su značajno obilježili umjetničku scenu tog razdoblja. Između ostalog, najznačajnijim za Frukovo djelovanje smatraju se tri izvedbe Defenestracije I,II,III. koje su izvedene od 1986. do 1988. U sklopu tog projekta, iz obiteljskog doma i ateljea s prozora petog kata na zagrebačkom Cvjetnom trgu, organizirao je s kolegama s Akademije, happening "izbacivanja" slika i civilizacijskih otpadaka kroz prozor na prostor javne površine u tri čina. Frukovo slikarsko sazrijevanje dovelo ga je do pomaka granica tretiranja slikarske površine te do samog ukidanja okvira slike. U vrlo kratkom stvaralačkom razdoblju, postigao je intrigantan opus te svojim umjetničkim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag na hrvatskoj umjetničkoj sceni.

Tekst: Lorena Šimić, kustosica pripravnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Photo: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content