Branko Vlahović
(1924. – 1979.)
Skulptura, 1976.
prokrom
56 x 46 x 25 cm
MG-3982

Diplomirao je 1951. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (V. Radauš) a poslijediplomski studij završio je 1953. kod F. Kršinića. Iste je godine otputovao na tromjesečni studij u Pariz. Od 1955. je radio kao nastavnik vizualne kulture u školi u Zagrebu, a potom u Karlovcu.
Jedan je od najvažnijih predstavnika minimalističkoga kiparstva u Hrvatskoj. Vlahovićeva skulptura iz 1960-ih zasniva se na ideji modula i konstrukciji sastavnih dijelova. U svjesnom odmaku od tradicionalnih načina prikazivanja ili hijerarhije brzo je uklonio bazu skulpture. Njegova rana skulptura u stvaranju čvrstih oblika koristila je podatnost i teksturu žbuke, dok su se kasniji radovi oslanjali na industrijsku estetiku zasnovanu na materijalu poput crnog lima i uglačanog kroma. Crteži su također važan aspekt Vlahovićeva rada i dosljedno su rađeni uz njegove skulpture. Njihovi strukturni, tvrdi rubovi nalikuju tehničkim crtežima ili proizvodnim planovima, te dopunjuju razumijevanje kiparskog razmišljanja. Autor je javnih spomenika Ikar u Zagrebu (1960.) i Nimfa u Karlovcu (1964.).
Djelo jednostavnog naziva Skulptura izvedeno je u uglačanom srebrnom materijalu, i kao mnoga njegova djela, čvrste je kompozicije bez baze.
Minimalno razvedeni geometrijski oblici su depersonalizirani i egzaktne izvedbe.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content