Izložba Bez naziva (Arhiv Palača Vranyczany Dobrinović) https://nmmu.hr/.../viktor-popovic-bez-naziva-arhiv.../ suvremenog splitskog umjetnika Viktora Popovića otvorena je večeras u Galeriji Josip Račić. O prezentiranim radovima tom prigodom govorio je ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i kustos izložbe Branko Franceschi.

"Zahvalni smo Viktoru Popoviću na brzoj reakciji kojom je status neizvjesne budućnosti Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti transformirao u umjetnički rad i tako ga zabilježio za vječnost. Vrijeme će pokazati hoće li se ova situacija jednom doimati nevjerojatnom, ili će biti zapamćena kao početak konačne dezintegracije Muzeja. Ovom se temom Popović odmaknuo od svoje poslovične ukotvljenosti u poznati, lokalni kontekst, ali njemu, kao i svakom drugom vizualnom umjetniku, muzej lijepih umjetnosti predstavlja prošireni dom i zavičaj do čije mu je sudbine osobno, kulturološki i egzistencijalno stalo. Nakon potresa, ali ponajviše uslijed nedostatka vizije i osjećaja za javnu dobrobit, oplemenjujući prostor kulture je sužen. Možda tek privremeno, možda i na duži rok, a vjerujući u svoje poslanje borimo se zajedno s umjetnicima da to nipošto ne bude zauvijek. " - napisao je u uvodniku kataloga izložbe Branko Franceschi.

Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti u Ministarstvu kulture i medija RH Nevena Tudor Perković, povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Sandra Križić Roban i Iva Körbler, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke Oskara Hermana u Galeriji Klovićevi dvori Jasmina Bavoljak, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke slikarstva MSU Snježana Pintarić, ravnateljica Galerije umjetnina u Splitu Jasminka Babić, ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Branka Benčić, ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu Markita Franulić, povjesničar umjetnosti Krunoslav Kamenov, umjetnik i dizajner nakita Nenad Roban, akademski slikar i dizajner Saša Šekoranja, akademski slikar i pisac Dimitrije Popović, akademska kiparica Nika Radić, slikar Nenad Marasović, suvremeni hrvatski fotografi Boris Cvjetanović i Luka Mjeda, filmski snimatelj Darko Bavoljak, među prvima su razgledali postav izložbe koja je u Galeriji Josip Račić otvorena do 3. prosinca.

Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.

Skip to content