Mladen Galić
Objekt 92-13-B, 1970
plastika i ulje na drvu
63 x 87 cm
MG-8219

Mladen Galić (1934.) klasik je i jedan od prvih predstavnika hrvatskog minimalizma i ambijentalne umjetnosti. Stvara vlastite varijante redukcijske i geometrijske apstrakcije. Uz to bavio se objektima, kolažima, organičkim formama mekše apstrakcije, skulpturom i grafikom – uopćeno, svim vidovima grafičkog dizajna – što je utjecalo i na Zagrebačku grafičku školu. Medijska raznolikost i heterogenost oformljena u periodu poslije enformela nije dovela do vizualne raspršenosti cjelovita opusa, već do koherentnosti, elegantne skladnosti oblika i struktura u koje je ukotvljen visoko-oblikovni autorski izraz uspostavljen i kontinuirano razvijan od razdoblja kasne moderne 60-ih do danas. Studirao je na ALU-u u Zagrebu od 1956. do 1959., a potom kasnih 60-ih boravi u Parizu. U početku (1965.) reducira slikarsku gestu na plastičku činjenicu. Žestoko popraćena izložba „Hit parada“ (GSC, 1967.) sa M. Šutejom, A. Kuduzom i LJ. Šibenik, označava prijelaz sa slike-objekta u ambijentalnu umjetnost i simbolski anticipira kasniju ambijentalnu urbanu akciju Mogućnosti za 71. Nakon objekata u drvu i plastici, od 70-ih radi neonske ambijente svjetlosnih izvora. Takav polikromni objekt od drva i plastike je i Objekt 92-13-B iz 1970. Slika je ujedno i slika i objekt koji geometrijskim fraktalanim silnicama savijene geometrije izrasta u realni trodimenzionalni prostor. Dualni dodirni uzorak (bijelo, plavo) povijeno izbija u prostornu perspektivu. Objektni dijelovi u kontrapunktu su prema trodijelnoj obojenosti površine (crveno, 2 X bijelo, plavo) te na psihološko-optičkoj osovini stvaraju izrazito dinamičan, gotovo pokretljivi plastično-vizualni sklop.
Kasnih se 70-ih ciklusom Prostornih činjenica vraća geometrijskom dualnom načelu akromatskog crnog na akromatskom bijelom poput Prostorne činjenice XX. Iz 1979.
Izlagao je samostalno od 1961. i skupno na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Višestruko je nagrađivan za svoji rad, a 2018. priređena mu je retrospektivna izložba u Modernoj galeriji (J. Denegri).

Tekst: Željko Marciuš, muzejski savjetnik Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content