Branko Lepen
Letatlin, 1984.
zavarivanje, željezo
130 x 70 x 30 cm
MG-6304

Branko Lepen inspiriran konstruktivizmom i minimalizmom, koristi geometrijski sažete oblike kako bi istraživao odnose između prostora i mase te plošnog i trodimenzionalnog. Konceptualna skulptura Letatlin izrađena je od željeza te se sastoji od dva objekta postavljena na tankim pravokutnim bazama iz kojih se uzdiže više tankih ravnih šipki. Na vrhu spomenutih šipki vodoravno su postavljeni objekti oblika tuljca s križnim plošnim trakama koje ispunjavaju njegov prazan prostor.
Hrvatski kipar Branko Lepen (1957., Čakovac), diplomirao je 1983. na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu. Od 1989. do 2015. radio je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, dok od 2016. godine radi u kazalištu Kerempuh. Lepen stvara skulpture i reljefe od različitih materija poput željeza, aluminija i drveta, a 1999. je osvojio nagradu Trijenala hrvatskog kiparstva sa skulpturom Važna sprava. Eksperimentirao je s objektima i instalacijama koje uključuju svjetlost i pokret te nadahnut radom na scenografijama, koristi postmodernističke reference iz povijesti umjetnosti, poput neon svjetla koje je koristio Dan Flavin. Kasnije se vraća asocijativnim i linearnim formama u seriji nazvanoj Petlje (2015.-2017.), približavajući se konceptualnom pristupu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Zagrebu, Rijeci, Čakovcu, Rovinju i Splitu, te sudjelovao na izložbama hrvatske suvremene umjetnosti u Brightonu (1990.), Santiago de Chileu i Buenos Airesu (1997.). Njegove skulpture postavljene su u javnim prostorima poput Sportskog parka Mladost u Zagrebu, gdje se nalazi Veliki pauk iz 1987. godine. Dizajnirao je i scenografije, uključujući onu za izvedbu Jenufe u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2012. godine.

Tekst: Lorena Šimić, kustosica pripravnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content