NMMU: Recite nam nešto o radovima koje ćete predstaviti na svojoj devetoj samostalnoj izložbi Ugužvana nepredmetnost u Galeriji Josip Račić?
MAK MELCHER: Radi se o ciklusu radova koji su nastajali zadnje dvije godine. Istraživanje materije i materijala dovelo me do grafita, nešto kasnije i do tinte. Logičnim slijedom pojavio se papir koji sam naknadno počeo gužvati. Time je dobio sasvim novu dimenziju volumena koja je meni prirodna. Ja ih zovem crtežima, velikih su formata i proizašli su iz prethodnog ciklusa „Draperija“.

NMMU: Zašto papir?
MAK MELCHER: Ne bih znao. Grafit mi je bio zanimljiv, tinta također. Krenuo sam od tih materija, a papir je vjerojatno došao logikom.

NMMU: Promišljate li svoj stvaralački proces ili su nastali radovi naprosto rezultat trenutka, emocije, konteksta?
MAK MELCHER: Kombinacija, dodao bih iskustvo i zrelost. Spontanost.

NMMU: Koji biste svoj rad izdvojili kao najizazovniji dosad i po čemu?
MAK MELCHER: Svi radovi od gline bili su poprilično izazovni. Ne znaš što radiš, kako će na kraju ispasti, ali ideš za osjećajem kao da znaš. S obzirom na to da se često radilo o velikim težinama i formatima, uvijek je bilo zahtjevno i izazovno. Kad malo bolje razmislim, svaki novi, odnosno svaki budući rad mi je najizazovniji.

NMMU: Završili ste Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Kakav je osjećaj predavati u učionicama u kojima ste sjedili kao učenik?
MAK MELCHER: To je škola sa 140 godina tradicije umjetničkog obrazovanja, sa 140 godina memorije prostora, svih učenika i profesora koji su je oblikovali. Hodnici su puni murala, kovanih ograda i svih drugih arhitektonskih elemenata koje su izradili ti isti učenici. Osjećam se divno i vrlo odgovorno!

NMMU: Jeste li strog nastavnik?
MAK MELCHER: Pokušavam biti pravedan.

NMMU: Po čemu biste voljeli da vas vaši učenici pamte?
MAK MELCHER: Po imenu. : )

NMMU: Tko je u profesionalnom smislu najviše utjecao na vas?
MAK MELCHER: Sva moja životna iskustva i situacije, kojih je zaista bilo mnogo i u vrlo širokom spektru, podjednako su utjecala na mene i moje shvaćanje okoline u kojoj živim i djelujem stvarajući.

NMMU: Kako pamtite nedavno preminulu akademkinju Mariju Ujević Galetović kojoj ste bili asistent?
MAK MELCHER: Marija je bila divan čovjek, humoristična, stroga i kiparski disciplinirana, sjajna kuharica, vrlo topla osoba. Volio sam je slušati, bila je vrlo jednostavna u svojoj direktnosti. Velika kiparica. Prijateljica. Ostaje puno lijepih uspomena.

NMMU: Diplomirali ste 2008. u klasi profesora Mire Vuce na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kakva su tada bila vaša očekivanja i o čemu ste sanjali? Kako ste zamišljali svoju karijeru?
MAK MELCHER: Nisam imao očekivanja, cijelo sam vrijeme pokušavao usvojiti što više različitih znanja, vještina i zanata od svih profesora i kolega. Nikada se nisam ograničavao i vezao samo za jednog mentora, jedan izvor. A kako sam zamišljao svoju karijeru? Pa ne znam, uvijek sam samo želio raditi, stvarati i znao sam da ću se kroz rad i trud pozicionirati tamo gdje mi je mjesto. Gdje god bilo!

NMMU: Možete li nam reći nešto o svojoj suradnji s kiparom Daliborom Stošićem?
MAK MELCHER: Dalibor i ja surađujemo punih 13 godina u kontinuitetu. Njegovo povjerenje kao starijeg kolege puno govori o našem odnosu. Kada ti jedan eminentni kipar, koji većinom radi u tradicionalnim kiparskim materijalima drvu i čeliku, s punim povjerenjem prepusti ono njemu najbitnije i najsvetije to je velika i rijetka stvar, da ne spominjem odgovornost! Danas smo jako dobri prijatelji i dalje intenzivno surađujemo.

NMMU: Kakva vas sjećanja vežu uz Pariz i boravak na prestižnoj umjetničkoj rezidenciji u Cité Internationale des Arts?
MAK MELCHER: Kad dođeš iz male sredine koja to što ti radiš ne osjeća, a kamoli cijeni, osjećaj je poseban. Osjećaš da si doma. Vrlo brzo se prilagodiš i dobiješ, ako nisi već imao, potvrdu da to što radiš ipak ima smisla. U mom slučaju, nakon povratka bio sam samo još više nadahnut i ambicije su porasle. Bez obzira na to što živimo u nekoj drugoj sredini, vidiš da si dio nečega što je svjetsko.

NMMU: Mislite li da umjetna inteligencija u različitim područjima umjetnosti može biti „jača“ od ljudskog talenta i kreativnosti?
MAK MELCHER: Ovisi o kriterijima. Prema mojim kriterijima, definitivno ne.

NMMU: Kako vidite svoju budućnost?
MAK MELCHER: Svijetlo i potentno! Miro Vuco bi rekao „SJAJNO“.

NMMU: Koji vam se svjetski muzej najviše svidio?
MAK MELCHER: Relativno malo sam ih vidio, ali najugodnije sam se osjećao u Institutu Giacometti i u Centreu Pompidou u Parizu.

Razgovarala: Lana Šetka © Nacionalni muzej moderne umjetnosti 2023.

Skip to content