Nakon prve izložbe Swimming Together (Plivati zajedno) 2017., na kojoj sam izlagao s njemačkim umjetnikom Danielom Richterom u Galeriji umjetnina u Splitu, bilo je dogovoreno da se izložba predstavi i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i MMSU u Rijeci. Kako je to za mene bila baš velika stvar, i čast izlagati s Danielom, a i taj projekt u Splitu bio je izvrstan, nastavio sam raditi. Sliku Dedicated to the sunny side of the street naslikao sam 2018. i dio je serije nastale baš za tu izložbu. Bio je to proces u kojem sam se htio dokazati velikim dimenzijama i formatima, napravit što više i što bolje, a i zbog ta dva muzeja bilo mi je jako stalo da to izgleda što jače. Riječ je zapravo o dvije meni posebno drage slike "Dedicated to the sunny side of the street" i "Sunčana strana ulice". Jako mi je drago da je jedna od njih u vlasništvu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti jer će je publika uvijek moći vidjeti. A posebno sam ponosan i što je odabrana za privremeni postav zbirke NMMU „Jedan svijet“ u Providurovoj palači u Zadru.
Slika Dedicated to the sunny side of the street zapravo je početak nečeg novog u mom slikarstvu, s njom su se stvari počele malo dalje razvijati. Volim plošno slikarstvo, ali u njoj se između ploha i crteža dogodio prostor. Dogodile su se velike dubine unatoč tome što se ipak radi o jednoj apstrakciji, o predmetnom slikarstvu. Zapravo ne možemo reći ni da je totalna apstrakcija, a ni predmetno slikarstvo. Nešto između, neka moja tvorevina. Mogli bismo reći da su to svojevrsni objekti koji se mogu gledati kao nekakav predmet. Između tih velikih ploha koje su uvijek prisutne, i zahvaljujući ogromnom formatu gdje one jednostavno imaju prostor u kojem mogu disati, ti jednostavni, mali crteži dali su veliku dubinu. Inače me brzo prođe zanos prema nekom radu, ali baš sam zadovoljan ovom sliko i još uvijek je volim. Relativno brzo sam je naslikao, mislim u dva tjedna. Nema puno boje u njoj, dosta je lazurno naslikana, za razliku od mojih slika u posljednje tri godine koje radim debelim namazima sa špatulom.
Teško mu je pričati o jednoj slici, jer se zapravo nikada ne radi o jednoj slici nego o cijeloj seriji. A u vrijeme nastanka slike "Dedicated to the sunny side of the street" pogotovo nisam bio skoncentriran samo na jednu sliku već općenito na cijeli rad.
U mom slikarstvu uvijek se zapravo radi o procesu. Ako maknemo sav koncept, u procesu se događaju najvažnije stvari. Uvijek radim dosta skica i mnogo slika. Neki određeni elementi se nastavljaju u novim radovima, manje ili više uspješni, koje opet iznova pokušavam složiti u kompoziciju. Kompozicija je zapravo najbitnija stvar za mene. A što se tiče same inspiracije, inspiracija mi je rad, svakodnevni proces kojim se to razvija dalje. U procesu se događaju i neke nepredvidive stvari, neočekivane, koje mogu izazvati problem, što iako zvuči loše, ali za samo slikarstvo je zapravo jako dobro. 
Dubrovački umjetnik Izvor Pende o svojoj slici "Dedicated to the sunny side of the street" iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, trenutno prezentiranoj u postavu NMMU „Jedan svijet“ u Providurovoj palači u Zadru.

Reprodukcije: (1,3) Slika Izvora Pende "Dedicated to the sunny side of the street" iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, trenutno je prezentirana u postavu NMMU "Jedan svijet" u Providurovoj palači u Zadru. (2) Izvor Pende, Dedicated to the sunny side of the street, 2018. / ulje na platnu / 240 x 180 cm / MG-8515
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content