Valerije Michieli
(1922. – 1981.)
Glava Mate, 1953.
bronca
47,5 x 31x 41cm
MG-2223

Valerije Michieli diplomirao je kiparstvo kod Frane Kršinića 1949. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je i sam od 1962. do svoje smrti 1981. bio profesor. Bavio se i slikarstvom, često je slikao pse. Od samih začetaka sklon je ekspresionističkom izrazu pod utiskom teških i bolnih iskustava iz vlastite mladosti, ali i pod vjerojatnim uplivom rada u radionici Vanje Radauša. Empatičnost prema ljudskim i životinjskim sudbinama u njegovim radovima očituje se u zgrčenim, dramatičnim često izduljenim formama, otvorenim na sve strane, hrapavih površina. Najvažniji je animalistički kipar nakon Branislava Deškovića - izradio je cikluse konja (1955. – 1960.) i pasa (1950. – 1981.) koji se stilski kreću od ekspresionističkih do nefigurativnih oblika.
Michieli, iako profesor na zagrebačkoj Akademiji, u suštini ostaje duboko vezan za brački kamen i škrape, elemente pejzaža grubih tekstura.
Muzejska skulptura Mate iz 1953. svojom zatvorenom formom odstupa od tipičnih Michielijevih izduljenih, grčevitih i otvorenih oblika. Izduljeni oval glave lišen je nepotrebne deskripcije te najmanje mogućom intervencijom u osnovnu formu Michieli daje figurativan i sugestivan portret, čini se, zlovoljnog mještanina. Time je pokazao kako minimalnim izražajnim sredstvima uspijeva prikazati psihološka stanja portretirane osobe.

Tekst: Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.

Skip to content