Ante Orlić
(1933. – 2004.)
Amazonka, 1964.
bronca
167 x 43 x 59 cm
MG-8145

Diplomirao je kiparstvo 1958. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Frana Kršinića, a specijalizirao u majstorskoj radionici Vanje Radauša (1960. - 1964.). Bio je član Hrvatskoga društva likovnih umjetnika od 1961. godine te je cijeli radni vijek radio kao samostalni umjetnik. Samostalno izlaže od 1966. godine kao i na niz skupnih izložbi u domovini i svijetu.
Većinom oblikuje u bronci kao dominantnom kiparevom materijalu. Radi portretna djela intimističkog i reprezentativnog karaktera sebi svojstvenim rukopisom voluminozno sumarnih oblika s realističnim naglascima, uočljivim i na njegovom medaljerskom opusu. Crkvena djela pročišćenog tradicionalnog leksika veliki su dio Orlićeva kiparskog stvaralaštva. U radovima na javnim prostorima često poseže za geometrijskom stilizacijom respektirajući urbane rastere. Gestualni crtački i slikarski opus prati njegove kiparske izazove.
Orlićeva umjetnička preokupacija su stilizirane ženske figure izvedene kao prostorne konstrukcije u neotkrivenim pozama i gestama tjelesne i duhovne opuštenosti. Figura Amazonke je na pravokutnoj plitici zaobljenih kutova, raširenih nogu sa stopalima prema naprijed i gornjim dijelom tijela zaokrenutim na lijevo. Fizionomija je s osnovnim akcentima očiju, nosa i usana, a elipsu glave naglašava skupljena kosa na potiljku. Torzo je samo s lijevom visoko rezanom nadlakticom i desnom ispupčenom dojkom. Izduženi deformirani stojeći akt rudimentarnih atribucija sugestivno prikazuje osakaćenu stoičku ženu ratnicu, ujedno ranjivu i snažnu.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023

Skip to content