NMMU: Možete li nam reći nešto više o suradnji Artmarka i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti?
IULIAN PLESTIU: Suradnja između Artmarka i NMMU daje širi pogled na nužnost suradnje između privatnih i javnih subjekata, posebno u području kulture i umjetnosti. Artmark, kao privatno kulturno nastojanje u srednjoj i istočnoj Europi zna koliko su važni otvoreni kanali komunikacije i suradnje s javnim kulturnim institucijama, stoga smo proširili poziv za otvorenu platformu za diskusiju. U tako specifičnim vremenima i trenucima zagrebačke kulturne egzistencije, ravnatelj NMMU, gospodin Branko Franceschi, bio je više nego otvoren i proaktivan za suradnju najvažnije hrvatske institucije posvećene likovnoj umjetnosti i nas kao, budimo iskreni, novog aktera na zagrebačkoj kulturnoj sceni. Stoga koristim ovu priliku da mu zahvalim na otvorenosti.

NMMU: Što vašoj renomiranoj aukcijskoj kući znači suradnja s NMMU?
IULIAN PLESTIU: Moram ponoviti i naglasiti važnost suradnje kulturnih institucija i privatnog sektora. Tržište umjetnina ne može se izgraditi bez mostova i veza između profesionalaca, stručnjaka i akademske zajednice s jedne te aukcijskih kuća i komercijalnih profesionalaca s druge strane. Za nas kao galeriju i aukcijsku kuću ova vrsta suradnje jedna je od najvažnijih jer stvara otvorenu platformu za interakciju profesionalaca s obje strane. Kao što muzej treba biti živ u svojoj povezanosti s kulturnim i umjetničkim tržištem, to isto vrijedi i za privatnu galeriju i aukcijsku kuću, koja treba biti što profesionalnija i transparentnija.

NMMU: Je li to prvi Artmarkov projekt ove vrste?
IULIAN PLESTIU: Tijekom 15 godina postojanja aukcijska kuća Artmark, sa sjedištem u Rumunjskoj, ostvarila je niz različitih suradnji kroz svoj odjel za kulturu. Otvaranje prema hrvatskoj kulturnoj sceni novi je pothvat, ali glavni cilj mu je uspostaviti profesionalnu platformu za tržište umjetnina u Hrvatskoj - za hrvatsku publiku, kolekcionare, povjesničare umjetnosti i profesionalce. Suradnja s NMMU je posebnost jer je prva takve vrste ovdje i nadamo se da će ih uslijediti još mnogo.

NMMU: Planirate li možda neku međunarodnu suradnju - predstavljanje hrvatske umjetnosti ili hrvatskih umjetnika u Rumunjskoj?
IULIAN PLESTIU: Međunarodne veze bi, naravno, bile odličan rezultat. Predstavljanje hrvatske umjetnosti na novom tržištu trebalo bi biti na vrhu liste za sve uključene u ovdašnji svijet umjetnosti.

NMMU: Djela kojih hrvatskih umjetnika su posebno zanimljiva na europskom tržištu umjetnina?
IULIAN PLESTIU: Artmarkov glavni cilj prije svega je posvetiti energiju prvenstveno organiziranju lokalnog tržišta umjetnina. Čvrsto i uspostavljeno lokalno tada može biti relevantnije za srednjoeuropsko i istočnoeuropsko tržište. No, naravno, hrvatski umjetnički “izvoz” može se pronaći kroz cijelo 20. stoljeće do suvremenih dana.

NMMU: Surađujete li s nekim od hrvatskih umjetnika?
IULIAN PLESTIU: Aukcijske kuće obično predstavljaju sekundarno tržište pa se suradnjom sa suvremenim umjetnicima uglavnom bave galeristi i galerije. Naravno, aukcijska platforma je tu kako bi suvremenim umjetnicima pružila dodatni kanal i ukazala im na način prodaje i predstavljanja.

NMMU: Kako, prema vašem iskustvu, funkcionira tržište umjetnina u Hrvatskoj?
IULIAN PLESTIU: Tržište umjetnina u Hrvatskoj puno je mogućnosti. Bogata povijest umjetnosti, kolekcionarstvo, institucije, stare i nove galerije… Sve to, potpomognuto etabliranim imenima moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti, nudi niz mogućnosti svim akterima na tržištu umjetnina. I javnim i privatnim. Naravno, svi bi se trebali fokusirati na “krajnjeg korisnika”: posjetitelja, entuzijasta ili kolekcionara. Također, Artmark uživo i online platformom za svoja aukcijska događanja odgovara na potrebu za novim, transparentnim, profesionalnim i lako dostupnim modelom poslovanja.

Razgovarala: Lana Šetka © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.
Foto: Direktor aukcijske kuće Artmark Croatia Iulian Plestiu ispred antologijskog djela Vilka Gecana “Cinik” iz 1921. iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u postavu izložbe “Ljetni preludij” u Galeriji Artmark. Foto: © Artmark

Skip to content