Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Galeriji Josip Račić predstavlja radove iz najnovijeg ciklusa akademskog slikara Nikole Pjevačevića „Drvored“, koje će zagrebačka publika imati priliku razgledati od 4. srpnja do 27. kolovoza. Riječ je o izložbi kojom je stručni žiri Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti ovog mladog umjetnika nagradio za moćni i dimenzijama respektabilni monokromni poliptih iz ciklusa „Smiraj“, prikazan u okviru 6. bijenala slikarstva 2021. u HDLU.
Izložbenu koncepciju potpisuje Željko Marciuš, muzejski savjetnik Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, koji je uz Nikolu Pjevačevića i Tihanu Galić, kustosicu - voditeljicu Galerije Josip Račić, ujedno i autor likovnog postava. Radovi odabrani za prezentaciju izvedeni su u tehnici enkaustike i rezbarenog drva, poznatoj još od antike, o kojima u pratećem katalogu izložbe Željko Marciuš piše: (…) Autorovi slikarski reljefi kao dodir prirode upućuju na drvo kao gradbeni element kompozicije simplificirano izrečeno izgrađen od stanica, potom na drvo ili stablo kao biljku koja se sastoji od korijenja, debla i krošnje, te naposljetku kao stablo koje su ljudi označili. Potom nastavlja: Drvored postaje važeća metafora poticajnosti istraživanja sačuvana u iskustvu kozmosa, prirode, kulture, individualnoj i kolektivnoj svijesti rasprostranjenih između – za svakog ponaosob – jedinstva različitih svemira i svemira različitih jedinstva.

Životopis umjetnika
Nikola Pjevačević (Beli Manastir, 1993.) diplomirao je 2019. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Duje Jurića i prof. Matka Vekića. Do sada je izlagao na 5 samostalnih te 12 grupnih izložbi žiriranog i pozivnog karaktera od kojih se izdvajaju nagrađene Erste fragmenti 16 i 17 (Grand prix) i 6. bijenale slikarstva (Najbolji mladi umjetnik i nagrada NMMU-a za samostalnu izložbu). Rad mu se nalazi u Zbirci crteža i grafika od 1945. u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Radi na Akademiji za kulturu i umjetnost u Osijeku kao vanjski suradnik. Živi i radi u Zagrebu.

Samostalne izložbe
2023.
Crna tišina, Galerija Lađa X, ARL Dubrovnik (HR)
2022.
Na običnom tlu , Galerija Kranjčar / Gallery Kranjčar, Zagreb (HR)
2022.
Crna tišina, Galerija Kazamat HDLU Osijek (HR)
2021.
Smiraj, Salon Galić HULU Split (HR)
2020.
Mirovanje, Galerija SC, Zagreb (HR)


Grupne izložbe

2022.
28. slavonski biennale, Nove paradigme sreće – od osječke dade do suvremenog kaosa, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek (HR)
2022.
Druga dimenzija, Galerija SC, Zagreb (HR)
2022.
Cave's cave, Galerija AMZ, Zagreb (HR)
6. bijenale slikarstva, Gradski muzej, Dvorac Eltz, Vukovar (HR)
2022.
6. bijenale slikarstva, Istarska sabornica, Poreč (HR)
2022.
6. bijenale slikarstva, Gradski muzej, Galerija umjetnina, Varaždin (HR)
2021.
6. bijenale slikarstva, HDLU, Zagreb (HR)
2021.
Godišnja izložba članova HDLU-a (pozvani autor), HDLU, Zagreb (HR)
2021.
Erste fragmenti 17, Lauba, Zagreb (HR)
2020.
Eterični narativi , Galerija Kranjčar, Zagreb (HR)
2020.
Erste fragmenti 16 / Erste Fragments 16, Lauba, Zagreb (HR)
2019.
Ususret bijenalu slikarstva, Galerija Šira, Zagreb (HR)


Nagrade i priznanja

2021.
Zagreb (HR); 6. bijenale slikarstva, nagrada za najboljeg mladog umjetnika
2021.
Zagreb (HR); 6. bijenale slikarstva, nagrada NMMU-a
2021.
Zagreb (HR); Otkup rada na Erste fragmentima 17, Grand prix
2020.
Zagreb (HR); Otkup rada na Erste fragmentima 16

Reprodukcije:  iz postava izložbe "Drvored" Nikole Pjevačevića u Galeriji Josip Račić / Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.

Skip to content