Milivoj Uzelac
Berba, 1922.
ulje na platnu
147 x 115 cm
MG-1047

Berba iz 1922. godine, kao i ranije Uzelčeve slike pod utjecajem su Miroslava Kraljevića, ekspresionizma, kasnog akademskog Lhoteovog kubizma i Cézanneove likovne tehnike. Kompozicija je izvedena za vrijeme Uzelčevog boravka u Zagrebu te najavljuje novu preokupaciju bojom i čvrstom modelacijom koja će kulminirati po njegovom skorom odlasku u Pariz. Prednjim planom dominira lik umjetnikove supruge Nataše kojoj umjetnik dodaje već ubrane plodove života. Uzelac ovom slikom reinterpretira temeljni biblijski prizor s Adamom i Evom postavljajući ga obrnutim redom od uvriježenog.
Milivoj Uzelac poznat je hrvatski slikar, grafičar i ilustrator, rođen u Mostaru 1897. godine. Nakon gimnazije u Banjoj Luci slikarsko obrazovanje nastavlja 1912. godine u Zagrebu u slikarskoj školi Tomislava Krizmana, a potom 1913. i 1914. kod Otona Ivekovića u Privremenoj školi za umjetnost i umjetni obrt. Kao vojni bjegunac u Pragu od 1915. do 1919. godine radi u ateljeu mentora i mecene Jana Preislera te povremeno pohađa predavanja na Akademiji. Nakon Prvog svjetskog rata vraća se u Zagreb i na Proljetnom salonu izlaže energične kompozicije i ekspresionistički oblikovane portrete i aktove.
Iako je od 1923. do smrti 1977. kontinuirano živio i radio u Francuskoj Uzelac je redovito izlagao i u Hrvatskoj te je trajno i bitno utjecao na našu likovnu scenu.

Tekst: Lorena Šimić, kustosica pripravnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content