Robert Frangeš-Mihanović
(1872. – 1940.)
Puran, 1904.
lijevanje, bronca
31,5 x 19,5 x 25 cm
MG-615

Istaknuti hrvatski moderni kipar, nakon obrazovanja u Beču (1889. – 1895.), usavršavao se u Parizu 1900. - 1901.godine, gdje se družio s A. Rodinom i M. Rossom. Jedan je od utemeljitelja Umjetničke akademije u Zagrebu (1907.) i među prvim je pokretačima i organizatorima likovnog života u Zagrebu. Najbolja djela iz njegova opusa svrstavaju ga u vjerodostojne tumače i nositelje aktualnih europskih umjetničkih strujanja s prijelaza 19. u 20. stoljeće.
U svojem umjetničkom razvoju prešao je faze od akademizma, simbolizma do modernizma, odnosno do najranijih ostvarenja impresionizma u hrvatskom kiparstvu. U punoj zrelosti ostvario je vlastiti izraz u slobodnoj realističkoj modelaciji likova.
Umješnost kipareva oblikovanja, naročito u bronci, uočljiva je na brojnim njegovim animalističkim djelima gdje su glavni protagonisti domaće životinje, bilo da su prikazane kao rasni primjerci svoje vrste ili su dio figuralnih kompozicija.
U dinamičnoj formi isprekidane reljefne površine kipar oblikuje skulpturu Purana koji se kočoperi, zatvorenog volumena i pune forme. Vrhovima raširenih krila dotiče postament i zajedno s lepezastim repom oblikuje prostor u impresionističku obrisnu liniju rastvorenih površina s ritmičnim izmjenama svijetla i sjene.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content