U Galeriji Josip Račić večeras je otvorena izložba (wish i was there) 2 konceptualnog umjetnika, slikara i performera Vedrana Kopljara.
Ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi u svom govoru istaknuo je kako je riječ o prvom umjetnikovom predstavljanju u rodnoj zemlji. Vedran Kopljar, koji od malih nogu živi u Belgiji, predaje na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Antwerpenu na kojoj je 2015. diplomirao slikarstvo. Na svojoj prvoj zagrebačkoj izložbi predstavlja se recentnim i dosad neizlaganim InnerSpacePortals, 'Unknowing Teaching #5' djelom iz 2022. prikazanim na CASSTL-u u Antwerpenu te replikom prve daske koju je „upoznao“ i s kojom je „komunicirao“ u okviru Plank komunikacijskog centra. Taj centar osnovao je 2019. , a od 2021. dio je kolekcije M – Museuma u Leuvenu i funkcionira kao subinstitut u muzeju.
Vedran Kopljar zahvalio je svima koji su mu pomogli u realizaciji izložbe. Uz roditelje i rodbinu, umjetniku je na premijernom predstavljanju u Hrvatskoj velika podrška bio i stric - vizualni umjetnik Zlatko Kopljar.
Izložba u Galeriji Josip Račić ostaje otvorena do 28. svibnja, a prati je dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstom kustosice Valerie Verhack.

* više o izložbi: https://nmmu.hr/.../04/06/vedran-kopljar-wish-i-was-there-2/
* razgovor NMMU s Vedranom Kopljarom možete pročitati na: https://nmmu.hr/.../uoci-sutrasnjeg-otvorenja-izlozbe.../

Reprodukcije: s otvorenja izložbe Vedrana Kopljara (wish i was there) 2 u Galeriji Josip Račić / Foto iz arhive NMMU i Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb.

Skip to content