Fotografije nakita Nenada Robana koje je umjetnik izradio u razdoblju između 1973. i 1977. snimio je arhitekt Bernard Baines / iz arhive umjetnika

KASKA, je skraćenica za naziv Akademije lijepih umjetnosti u Antwerpenu. Flamanski naziv je Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Smještena je u središnjem dijelu starog Antwerpena u blizini katedrale i dokova, ali ipak izdvojena od onog turističkog dijela grada koji vrvi lokalima različitih vrsta.
Proveo sam na toj Akademiji, koju bi mi u Hrvatskoj zvali Akademija primijenjene umjetnosti, pet godina. Diplomirao sam na odjelu za oblikovanje nakita, koji je otvoren tek koju godinu prije mog dolaska. Kasnije sam pohađao Viši institut. Vrijeme u kojem sam pohađao studij je bilo sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Dakle vrijeme koje je odredila pojava konceptualizma, happeninga, video arta, hyperrealizma, free jazza, te glam rocka sa Bowiem, Lou Reedom i Marcom Bolanom. I dakako, neizbježnim kultnim predstavama The Rocky Horror Picture Show i Einstein on the Beach. Bilo je to pionirsko vrijeme za umjetnički, avangardni nakit i to je bio razlog zašto sam izabrao tu Akademiju i Antwerpen. Tek nekoliko gradova u Europi je imalo takve odjele, ali je život u njima bio višestruko skuplji. Svi odjeli na Akademiji su proizvodili kvalitetne radove jer su studentice i studenti vrlo disciplinirano svakodnevno dolazili i vrijedno radili u dobro opremljenim radionicama s vrlo stručnim profesorima. Na kraju akademske godine bio je takozvani dan otvorenih vrata s izložbom radova studenata koji je bio vrlo posjećen od građana, jer su stanovnici Antwerpena ponosni na svoju staru Akademiju.

Odjel za modu je imao fashion show koji je bio i ostao važan gradski događaj. Tadašnji studenti na odjelu mode, koji su vodile Mary Prijot and Marthe Van Leemput, od kojih su neki od njih kasnije postali svjetski poznati kao Antwerp 6 bili su: Walter Van Beierendonck, Anne Demeuleumeester, Dirk Van Saene, Dirk Bikemmbergs, Dries van Notten i Marina Yee. Martin Margiela kojeg često povezuju s tom grupom nikada nije bio član jer je ubrzo nakon diplome otišao raditi u Pariz kod Jean Paul Gaultiera. Walter i Martin su dolazili u popodnevnu klasu kao na kolegij nakita i sjedili su iza mene tako da smo dosta komunicirali. Uglavnom Walter i ja, jer je Martin bio izuzetno sramežljiv. Jan Fabre također studirao u to vrijeme na Akademiji. Sjećam ga se kao ambicioznog klinca koji je je stalno bio u pokretu i izgledao vrlo zaposlen.

Krajem svake godine, oko Božića, Akademija je priređivala velike kostimirane partyje koji su se događali u klubu u blizini Akademije. Studenti s odjela mode su izrađivali izrazito maštovite kostime, kao svojedobno studenti Bauhausa . Nastavnici na Akademiji su uglavnom bili više ili manje poznati flamanski umjetnici. Odjel za arhitekturu je bio vrlo kvalitetan. Na primjer, na njemu je predavao Georg Baines, jedan od ponajboljih belgijskih arhitekata, družio se s Maxom Billom, Le Corbusierom, Alvar Aaltom, Peterom Cookom itd., s kojim sam uspostavio prijateljski odnos i koji mi je puno pomogao u opstanku u toj sredini i obrazovanju. Vrlo često sam s gospodinom Bainesom i njegovom obitelji odlazio na izložbe koje su se održavale u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji te na taj način pratili zanimljivu umjetničku scenu tog vremena.

Na Akademiji sam se susreo s razmišljanjima nekih profesora, poput gospodina Ibensa, voditelja odjela za nakit, koji su kasnije odredile način mog rada. Uglavnom Akademija je bila ugodno mjesto na kojem ste mogli cijeli dan raditi, a kasnije otići u opušteni, bogati noćni život pivnica i klubova Antwerpena.

Deset godina kasnije kada sam upisao Viši institut došlo je do djelomičnih promjena. Odjel za modu je postao velika odvojena jedinica, poznata u cijelom svijetu koju je tada vodila Linda Loppa, a nešto kasnije Walter Van Beierndonck. Odjel za nakit je iz jedne manje prostorije u kojoj su bile sve školske godine, prerastao u odjel smješten u četiri prostorije itd. Povremeno odlazim u Antwerpen koji se jako promijenio i srećem stare prijatelje, sada renomirane oblikovatelje i posjećujem njihove dućane ili atelijere.

Nenad Roban za NMMU / © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.
Fotografije nakita Nenada Robana koje je umjetnik izradio u razdoblju između 1973. i 1977. snimio je arhitekt Bernard Baines / iz arhive umjetnika

Skip to content