Izložbom Kamen na grani u Galeriji Josip Račić vizualna umjetnica Amela Frankl nastavlja svoj kompleksan umjetnički projekt Crno staklo na putu kojeg u različitim medijima i disciplinama, kroz više konsekutivnih izložbi, namjerava predstaviti u nekoliko izložbenih prostora. Njezina multidisciplinarna umjetnička praksa uključuje sve discipline od slikarstva do socijalne skulpture ili sve od stvaranja umjetničkog objekta do participativnih performativnih događanja, a redovito uključuje osobne životne situacije i obiteljsku povijest.

Okosnicu izložbe čini serija plakata, o kojima u predgovoru pratećeg kataloga povjesničar umjetnosti i kustos izložbe Branko Franceschi piše: Plakati su u dijalogu umjetnice s dizajnericama, zasnivaju se na performativnim crno-bijelim fotografijama koncentriranim na figuru, geste i izraz lica umjetnice, kako bi demonstrirali intenzitet njezinih unutrašnjih dijaloških procesa. Izravne i ispovjedne izjave iznesene s neočekivanom šaljivošću kolokvijalnih frazema u više-manje rimovanim strofama, ujednačeno su u fontu i poziciji poput filmskih titlova postavljeni u dnu vizuala kao njihov integralni dio. Plakati u pravilnom ritmu nalik filmskoj traci ili fotoromanu u potpunosti saturiraju parametre izložbenog prostora. - te nastavlja: Ovom uniformiranom, crno-bijelom nizu statičnih situacija kao dijaloški par predstavljena su dva video rada sa zvukom i u boji koji se referiraju na kontekst Mauretanije. Prvi, PK22, predstavlja snimku fizički zahtjevnog tamošnjeg načina ribarenja koje zapadnjački voajerski pogled lako može protumačiti kao uzbudljivu koreografiju. Drugi, nazvan Pretposljednji motiv, performans je izravnog sučeljavanja umjetnice s nepreglednim pustinjskim pejzažem na rubu utabane ceste koja vijuga u prostor do izlaska u kadar.
Izložbu Kamen na grani, koja se u Galeriji Josip Račić može razgledati od 31. svibnja do 2. srpnja, prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s predgovorom ravnatelja NMMU Branka Franceschija. Grafičko oblikovanje kataloga potpisuje Ana Zubić.

Životopis umjetnice
Amela Frankl je vizualna umjetnica, rođena u Zagrebu 1963. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je HSZU-a. Živi i radi u Zagrebu. Više informacija o radu umjetnice: www.amelafrankl.com

Reprodukcije:
Amela Frankl
Kamen na grani, 2022./2023.
Serija plakata, digitalni tisak na jet coat 200 gr papiru 70 x 50 cm
Videostill: Miran Krčadinac
Oblikovanje plakata: BilicMuller Design Studio
Lektura: Martina Fryda Kaurimsky
Prijevod i prilagdba na engleski: Ljiljana Culjak
Tisak: Kvikprint, d.o.o., Zagreb

Skip to content