Nasta Rojc
Autoportret u lovačkom odijelu, 1912.
ulje / platno
118,5 x 88,2 cm
MG-544

Nasta Rojc (1883.–1964.) slikarstvo je učila kod Otona Ivekovića u Zagrebu i na Akademiji u Münchenu u razdoblju od 1903. do 1907. godine kod profesora Heinricha Knirra i Huga von Habermanna. Ondje je bila u kontaktu s Miroslavom Kraljevićem, Josipom Račićem i Vladimirom Becićem te je moguća intrepretacija njezina slikarstva i u okvirima tzv. Münchenskog kruga. Tijekom razdoblja od 1907. do 1910. godine boravi u Beču i uči slikarstvo kod Ludwiga Michaleka i Friedricha Königa, a nakon povratka u Zagreb radi ponovno u privatnom atelijeru Otona Ivekovića. U Londonu i Readingu boravila je 1926/27. godine. Samostalno je izlagala u Beču, Zagrebu i Londonu. U isto vrijeme sudjeluje na izložbama Hrvatskog društva umjetnosti, Lade, Kluba likovnih umjetnica, Umjetnica Male Antante i drugih. Bila je supruga slikara Branka Šenoe. Uz Linu Virant Crnčić, značajna je njezina uloga suosnivačice Kluba likovnih umjetnica u Zagrebu 1928. godine. Osim likovnom kvalitetom svoga slikarstva, Nasta Rojc istaknula su zaslugama u emancipaciji položaja žene u umjetnosti u Hrvatskoj.
Autoportret u lovačkom odijelu iz 1912. godine slikan münchenskim tonskim načinom moćan je prikaz emancipirane, samosvjesne žene u smjelom autoportretiranju pri bavljenju tradicionalno muškim hobijem. Na vertikalnom formatu slike, iz pozadine pojednostavljenog prikaza zimskog pejzaža u tri polja, ističe se stajaći lik slikarice prikazan do visine koljena u tri-četvrt profilu. Vjetar s leđa nosi suknju zagasitih maslinasto zelenih tonova i tamnosmeđe pramenove što uokviruju lice. Glava je lagano ukoso pognuta s prikazom prodornog i samosvjesnog, gotovo izazivačkog pogleda. Dojmu borbenosti pridonosi puška obješena o desno rame, dok je lijeva ruka nonšalantno položena u džep jakne.

Tekst: Ivana Rončević Elezović, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.

Skip to content