Nakon Londona, New Yorka, Philadelphije, Stuttgarta, Ljubljane i Dubrovnika umjetnica Selma Hafizović zagrebačkoj javnosti svojim se radovima prvi put predstavlja od 4. do 30. travnja u Galeriji Josip Račić.

Izložba „Reproduction“, u kustoskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti Romine Peritz, koja je u suradnji s Brankom Franceschijem ravnateljem Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i autorica likovnog postava, predstavlja devet recentnih ulja na platnu iz istoimene umjetničine serije. Za sliku „Zec“, u kojoj se bavi sjećanjima i djetinjstvom kao i očekivanjima od vlastitog tijela, Selmu Hafizović inspirirale su knjige za djecu, a sliku „Ruža“, koja se motivima ružičastog cvijeća na neutralnoj pozadini jedina stilski izdvaja iz ove serije, posvetila je američkom slikaru, grafičaru i crtaču Philipu Gustonu, jednom od svojih umjetničkih uzora. Intenzivnim koloritom i energičnim potezima umjetnica je na slici „Par“ obrisima isprepletenih tijela dočarala strastven trenutak ljubavnika, a u radu „Tootsie Roll“ na duhovit je način obradila temu reprodukcije kroz muško tijelo koje lebdi u svemiru u kojem oko njega plutaju gigantski spermatozoidi.

„Moja je namjera od početka prisvojiti likovni jezik na način koji mi pruža kontinuirano zadovoljstvo. Željela sam da moj gledatelj bude u stanju kognitivne disonance“. „Sve vještine koje ne uspijevam imati u životu, posjedujem u slikarstvu. Treba imati viziju, ali ne držati je se, treba imati strah ali ga savladati i onda nakon svega treba imati svijest da zapravo ne znaš ništa o slikarstvu“, istaknula je Selma Hafizović.

Umjetnica rođena 1979. u Mostaru, odrasla je u Južnoj Kalifornijii, a živi i radi na relaciji New York - Dubrovnik. Studirala je na School of Visual Arts u New Yorku, a poslijediplomski studij završila na Goldsmiths University of London. Dosad je izlagala na 11 samostalnih i 11 skupnih izložbi. Poznati su i njezini kustoski projekti Gatara na Dubrovačkim ljetnim igrama 2021. i Get Out of My Star Chart (Izađi iz moje zvjezdane karte) u Muzeju Nikola Tesla, u Zagrebu 2020.

Izložbu u Galeriji Josip Račić prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstom Romine Peritz koji je grafički oblikovala dizajnerica Ana Zubić.

Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.

Skip to content