Mato Celestin Medović,
Pokajnica, prije 1901.
ulje / platno 41,4 x 21,8 cm
MG-332

Uz Vlahu Bukovca, Celestin Mato Medović (1857.–1920.) jedna je od najupečatljivijih osobnosti prvog naraštaja slikara hrvatske moderne. Nakon specijalizacije u žanru historijskog slikarstva, koncentracije na povijesnu i religioznu tematiku pa zatim oduševljenja plenerizmom i Bukovčevim krugom, Medović se vraća na rodni Pelješac, gdje se posvećuje slikanju krajolika i mrtvih priroda. U ranijem pelješkom razdoblju (do 1912.) grafički discipliniranim divizionističkim načinom slika krajolike većih dimenzija (Vrijes, 1911.), dok u kasnom pelješkom razdoblju na manjim platnima prevladavaju mrljasto nanašeni fragmenti boja (Krajolik s vrijesom 1914.–1918). Osim što je važan kao predstavnik historijskog i pejzažnog slikarstva u hrvatskoj umjetnosti, značajna je također Medovićeva uloga utemeljitelja hrvatske moderne grafike, koju dijeli s Tomislavom Krizmanom.
Slika Pokajnica primjer je Medovićeva skicoznog pristupa motivu u razdoblju oko 1900. godine. Riječ je o ulju na platnu malih dimenzija čiji je intimniji pristup sakralnom slikarstvu kao oznaku modernosti primijetio još Grgo Gamulin. U spoju idejnosti odabrane teme s mrljastim načinom slikanja realističkog postupka, Pokajnica balansira na granici simbolizma i realizma.

Tekst: Ivana Rončević Elezović, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © National Museum of Modern Art, Zagreb, 2023.
Foto: Goran Vranić © National Museum of Modern Art, Zagreb, 2023.

Skip to content