Zlatan Vehabović (Banja Luka, 1982.) slikarstvo je diplomirao na Likovnoj akademiji u zagrebu 2006. godine u klasi Zlatka Kesera. Kao jedan od najzapaženijih slikara svoje generacije višestruko je nagrađivan, a njegove su slike uključene u muzejske i privatne zbirke u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ciklus slika Atlas manjeg svijeta kojeg je Vehabović u razdoblju pandemije izveo za izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt, zbog oštećenja muzeja tijekom potresa svoj je prirodni dom pronašao u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. Ciklus se referira na bogatu kulturološku i arhivsku baštinu, prvenstveno onu povezanu s muzejima lijepih umjetnosti, uz posvetu njenim akterima velikanima hrvatskog slikarstva. Tema je u slikarskom mediju riješena palimsestom motiva koji funkcionira kao metafora interakcije bogatih slojeva nasljeđa sa današnjim kreativnim umom. Kompozicija je koncipirana kao slikani kolaž pa uvodni tekst povjesničarka umjetnosti Sandra Križić Roban završava riječima: Kolaž je od postmodernizma nadalje izazov objektivnosti i singularne realnosti. Postao je interpretativno sredstvo koje na izvjestan način nadomješta jezik, a svojim kompleksnim odnosom prema umjetničkim medijima, bez da pritom preferira bilo koji od njih, omogućio je umjetnicima da kontekstualiziraju višestruku stvarnost, ali i da ukažu na procese memoriranja vizualnih podataka, pri čemu se postižu nove, slojevitije nijanse njezina razumijevanja. Promatran u tom kontekstu, Zlatan Vehabović odmiče se od mimezisa i postupaka kojima su se koristili drugi umjetnici koji su se referirali na snimljeni sadržaj. U svoj umjetnički govor uvodi značenje svih prethodnih faza i materijala, otvarajući prostor za dublju analizu ovog nadasve transcendentnog procesa.

Zlatan Vehabović živi i radi u Zagrebu.

Reprodukcije: iz postava izložbe Zlatana Vehabovića u NMMU. Foto: Vedran Benović Images:© Muzej za umjetnost i obrt Zagreb

Skip to content