Nacionalni muzej moderne umjetnosti od 7. veljače do 5. ožujka 2023. u Galeriji „Josip Račić“ predstavlja izložbu „Mrtva priroda“ slikara, grafičkog dizajnera i ilustratora Nenada Marasovića. Koncepciju, kao i postav izložbe, autorski potpisuje povjesničar umjetnosti i ravnatelj Nacionalnog muzeja Moderne umjetnosti Branko Franceschi, koji je prije točno trideset godina u Galeriji Miroslav Kraljević izložio Marasovićeve radove na temu ženskog tijela u pokretu.
Za prezentaciju umjetnikovog stvaralaštva autor izložbe ovaj put odabrao je radove iz manje poznatog i zanemarenog segmenta bogatog opusa Nenada Marasovića. Riječ je o 11 ulja na platnu iz serije mrtva priroda s motivima hrane, nastalim u razdoblju između 2009. i 2012., a koja prema mišljenju Branka Franceschija predstavlja umjetnikovo najbolje ostvarenje i njegov je istinski doprinos žanru mrtve prirode u hrvatskom slikarstvu. Izložbu prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, u izdanju Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, s predgovorom Branka Franceschija.

(…) Marasović je prema motivu u duhu izvornog realizma izrazito objektivan. Redovito ga postavlja u središte prvog plana kompozicije, a pozadinu najčešće izvodi neutralnim nanosima komplementarne boje. Tonovi su prigušeni, zagasiti, a osvjetljenje ravnomjerno, bez ekspresivnih prodora svjetla ili njegove igre sa sjenom. Naizgled, kompozicije su monotone i opisne, što je izvrsno sumirano nepretencioznim nazivima kao što su, na primjer, Komad mesa, Raženi kruh, Voćni kolač, Sve za salatu ili Tri ribe. Ali oko privlači i pažnju plijeni intenzivan osjećaj prikazanog tkiva. Meso je sočno, svježe i zdravo, ljubiteljima mesa poput mene izazvat će apetit. Koža i oči ribe su vlažne, kora kruha je tvrda, a tijesto razabrano i elastično. Slastičarski kolači saharinski su slatki, povrće sočno, a ovojnica luka odgovarajuće sjajna, suha i hrskava. Vidljivo je da Marasović široku lepezu vlastitog likovnog izraza prilagođava prirodi motiva, evocirajući pritom različite povijesne pristupe žanru. Realistični prikazi komada mesa, voća ili kruha pokazuju kako se tradicija uvjerljivosti nizozemskog slikarstva mrtvih priroda održava još od 16. stoljeća, te i danas živo traje. Marasović ponekad u kompoziciju uključuje i virtuzno izvedenu providnost staklenog posuđa. Ono što je kod njega na ovim slikama moderno, redukcija je kompozicije na realistično slikan središnji motiv izveden na pozadini tretiranoj poput apstraktne površine, odnosno monokromne plohe boje. S druge strane, sočne kriške torti evociraju opsesiju pop-artista konfekcioniranom i uopće industrijski ili manufakturno proizvedenom hranom šezdesetih godina 20. stoljeća. (…)
Branko Franceschi iz predgovora u pratećem katalogu izložbe.

Životopis umjetnika
Nenad Marasović je rođen 1954. godine u Zagrebu gdje završava gimnaziju. Nakon toga upisuje književnost na Filozofskom fakultetu. Po završetku studija odlazi u Beč gdje se upisuje na Hochschule fur Angewandte Kunst. Studij prekida i vraća se u Zagreb gdje postaje član HDLU-a. Osim slikarstvom bavio se i grafičkim dizajnom i ilustracijom. Povremeno je radio za magazine Playboy, Start i Svijet. Za vrijeme studija pisao je likovne recenzije u Studentskom listu. Svoj slikarski opus izlagao je u Zagrebu (Galerija Miroslav Kraljević, Galerija Forum, Galerija Privredne banke, Galerija Pučkog otvorenog sveučilišta, Galerija Školske knjige, Salon mladih, Zagrebački salon, Galerija Spektar, Galerija AGM, Galerija Ulrich, Studio HDLU-a, Gradski muzej Varaždin, Galerija Waldinger Osijek, Hrvatski triennale, Galerija Prica Samobor, Galerija Lapidarij Omišalj na Krku itd.).Također izlaže internacionalno (Salon Nacija u Parizu, Galerie Prisma u Beču, Galerija Slovenske loterije u Ljubljani, Sveučilišna biblioteka u Mariboru, Galerija D. Vugrinec u Mariboru, Europazentrum u Grazu, Gallery 9 u Beču, Centro arredamente mobil nuovo u Rimu, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Turm Gallery Bonn, Orange County Library Hillsborough, N.C.USA itd.). Član je Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske.

Reprodukcije: iz postava izložbe "Mrtva priroda" Nenada Marasovića u Galeriji Josip Račić.  Foto: Goran Vranić i iz arhive NMMU © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content