Velibor Mačukatin
(1919. – 2010.)
Češljanje, 1941.
bronca, 29.5 x 19 x 14 cm
MG-2225

Kipar i medaljar, diplomirao je kiparstvo 1946. godine u klasi F. Kršinića. Polazio je specijalku kod A. Augustinčića i bio mu suradnik pri realizaciji monumentalnih javnih spomenika.
Oblikovao je spomenike partizanske tematike, naglašene herojske geste, ali i javne spomenike stiliziranih oblika i zaglađene površine. Kao vrstan portretist izveo je brojne brončane reljefe i poprsja za javne ustanove, kao i za nadgrobne spomenike. U zamjetnom medaljerskom opusu, ističu se medalje s realističkim portretima (Portret Marine Baričević, 1993.). Autor je medaljerskih djela posvećenim raznim manifestacijama i obljetnicama originalnih kompozicija (Kongres žena u Parizu, 1945.).
Permanentna preokupacija bio mu je ženski akt te je ostvario zamjetan opus male plastike klasično impostiranih, stliziranih ili pak ženskih aktova naglašene erotičnosti slobodnije interpretiranim u brojnim erotskim crtežima i koloriranim kolažima.
Naga djevojka u opuštenoj sjedećoj pozi zaustavljena pokreta prikazana je u intimnom trenutku češljanja. Jedrina i snaga tjelesnosti postignuti su oblikovanjem sumarnih zaobljenih volumena čvrste forme i naglašene obrisne linije.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.

Skip to content