(…) Tadića generalno govoreći resi zanimanje za stvarnost koja ga okružuje, a njegova izrazita pronicljivost i sposobnost da izborom motiva i koncipiranjem kompozicije u segmentu svakodnevnice kojeg slika iznese puno dublje viđenje stvarnosti od onog što oko neposredno vidi, čine ga vrsnim kroničarem kurentnih zbivanja. (…) napisao je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi u predgovoru kataloga izložbe Stipana Tadića The Apple Shrinking.

Naziv Tadićeve zagrebačke izložbe, koja će 10. siječnja biti otvorena u Galeriji Josip Račić, parafraza je naziva pjesme Melvina Van Peeblesa The Apple Streching koja opisuje velegradski život New Yorka, a koju je 1982. na LP-u Living My Life objavila i proslavila Grace Jones.

Za postav izložbe ovog respektabilnog hrvatskog slikara, strip-crtača i muralista, koji od 2018. živi i radi u New Yorku, Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i autor koncepcije, odabrao je 18 djela. Riječ je o radovima na papiru, uljima na platnu, uljima na drvu i slici na staklu, na kojima Stipan Tadić poput vlastitog dnevnika bilježi transformaciju životnih navika Njujorčana za vrijeme pandemije COVID-19, kao i drugačiju atmosferu kojom je taj velegrad odisao.
Prikazi života i portreti Tadićeve generacije najmarkantniji su dio umjetnikova njujorškog opusa ističe Branko Franceschi, stoga je uz prizore praznih gradskih ulica i trgova, stanica podzemne željeznice, divovske stambene zgrade utonule u sumornu atmosferu civilizacijskog zastoja uvrstio i portret prijatelja Renea te nekoliko umjetnikovih autoportreta ( Autoportret s New Yerseyem, Autoportret u Kineskoj četvrti, Autoprtret s uličnom hranom, Šetnja kroz Mott Street).

Izložba Stipana Tadića u Galeriji Josip Račić ostaje otvorena do 5. veljače 2023.

Reprodukcije: iz postava izložbe Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.

Skip to content