Šime Vulas
(1932. – 2018.)
Dvoje, 2004.
drvo
255 x 95 x 35 cm
MG-6987

Istaknuti hrvatski suvremeni kipar Šime Vulas reinterpretirao je tradicionalne motive i reminiscencije na zavičaj kroz inovativne metode redukcije opisnog, fragmentiranja i preslagivanja dijelova u ritmički raščlanjene kompozicije u formi jedrenih totema. Najčešće su to motivi jedara i njegovih izvedenica kao što su brodovi, jarboli, svijeće, gradovi, orgulje, portali i utvrde. Skulpture prvenstveno izvodi u drvu koje mu je omogućilo morfologiju blisku njegovu senzibilitetu.
Rijetka su antropomorfna Vulasova djela koja sadrže njegovu prepoznatljivu tektoniku kao što je rano djelo Dalmatinka (1961.) i analogno je s njegovim kasnim djelom Dvoje po oblikovnom rješenju građenja vertikale iz više nalježućih segmenata. Piramidalnu razvedenu i uglačanu antropomorfnu skulpturu Dvoje sačinjava pet valjkasto trapezoidnih drvenih elemenata s bačvastim rješenjima oplate jezgre raskoljenu s dva nasuprotna uspravna proreza s plitko nemirno izrezbarenom sjenovitom unutarnjom površinom. Totemsko ozračje skulpture upućuje na nešto mitsko i drevno, dok čistoća forme apostrofira univerzalno razumljivu simboliku.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.

Skip to content