Kustosica: Lada Bošnjak Velagić, viša kustosica NMMU

Izložba Umjetnici o umjetnicima – likovni panoptikum prezentira stotinjak portreta kojima naši slikari, kipari, grafičari i fotografi prikazuju svoje kolege. Ističući kompleksnost suodnosa portretista i portretiranih, ali i umjetnika i šire kulturne i društvene sredine – izložba u autorskom izboru i interpretaciji Lade Bošnjak Velagić prati razvoj našega likovnog moderniteta od kraja 19. stoljeća do današnjih dana.

Djelima iz fundusa Muzeja te s nekoliko posudbi iz javnih i privatnih zbirki u Zagrebu, Petrinji, Karlovcu i Varaždinu izložba unutar intrigantne autorefleksivne teme postavlja zanimljive teze o susretima, suradnji, prijateljstvu i ljubavi koji su povezivali naše umjetnike, poput Vlahe Bukovca i njegovih učenika Bele Čikoša i Franje Račkoga, velikih prijatelja poput Milivoja Uzelca i Vilka Gecana ili pak umjetničkih parova poput Ruže i Ivana Meštrovića, Naste Rojc i Branka Šenoe, Ksenije Kantoci i Frane Šimunovića….

Povezujući izložene portrete i njihove autore s konkretnim povijesnim okolnostima izložba predstavlja manje poznate kontekste dobro nam poznatih umjetnina i umjetnika. Portreti umjetnika slikovito ukazuju i na čitav splet međusobnih suodnosa i situacija, primjerice podrške koju umjetnicima pružaju institucije i pojedinci glede osiguranja uvjeta za rad, atelijera, stipendija, inozemnih studijskih putovanja, umjetničkih narudžbi i drugih vidova mecenatstva.

Prateći, primjerice, sudbinu antologijske slike Zlatka Šulentića Čovjek s crvenom bradom koja je nakon više od pola stoljeća pronađena u Ženevi tek nakon smrti autora, 'upoznajemo' regruta kojega Šulentić slika u karlovačkoj vojarni 1916. Šulentićev petrinjski prijatelj Stanoje Jovanović je nakon rata diplomirao slikarstvo i intenzivno je sudjelovao na našoj likovnoj sceni tijekom 1930-ih. Jovanovićev lik sa Šulentićevog portreta prepoznajemo i u njegovom dosad premalo poznatom i izlaganom djelu Prva izložba zagrebačkih umjetnika 1934., posuđenom iz petrinjske zbirke Borisa Vrge. Jovanović duhovitom likovnim osvrtom na revijalnu izložbu u kojoj je i sȃm 1934. sudjelovao – prikazuje brojne suizlagače, njihove geste i izložena djela te tako zapravo 'portretira' našu likovnu scenu između dva svjetska rata.

Reprodukcije: Iz postava izložbe.
Otvorna fotografija: Zlatko Šulentić, Čovjek sa crvenom bradom, 1916. (detalj) /ulje na platnu; 100,5 x 70 cm / MG-3874 Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić i arhiva NMMU © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.

Skip to content