U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti večeras je otvorena izložba Ivica Malčić : Zoran Pavelić - Koncept slike : Slika koncepta. U toj prigodi mnogobrojnim uzvanicima obratili su se ravnatelj Branko Franceschi i Željko Marciuš, muzejski savjetnik i voditelj zbirke slikarstva od 1945., koji zajednički potpisuju autorstvo koncepcije i postava.  Nakon uvodnog obraćanja ravnatelja NMMU Branka Franceschija, Željko Marciuš govorio je o postmodernom stanju današnjeg svijeta u globalu i umjetnosti u korelaciji s verbalno – vizualnom formom dvojice umjetnika. Izaslanica zagrebačkog gradonačelnika dr. art. Mirna Rudan Lisak, stručna savjetnica za muzejsku djelatnost u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, koja je otvorila izložbu, u svom je govoru istaknula: Večerašnja izložba oduševljava dijalogom razvijenim u mnogim smjerovima. Dapače, večeras kao da putem umjetnosti slavimo dualizam, jer izložbom su dva autora, ujedno kustosa, sjedinila dva umjetnika kako bi njihovi radovi međusobno mogli komunicirati. Tako su na najljepši mogući način putem umjetnosti uspostavljeni novi odnosi i veze, stoga ne čudi da se čak i naslov izložbe zrcali ne bismo li se kretali od koncepta slike prema slici koncepta, pozvani kao publika uspostaviti konačni dijalog s izložbom u cjelini. Prisutni su u okviru večerašnjeg događanja uz postav imali priliku vidjeti i performans Zorana Pavelića  "Tražim mentalnu konstrukciju za svoje novo tijelo".

Polazeći s koncepcijski suprotnih polazišta  - Ivica Malčić s pozicije tradicionalne likovnosti, a Zoran Pavelić postkonceptualne umjetnosti - na ovoj se izložbi susreću u neortodoksnom pristupu slikarskoj disciplini. Obojica koriste tekst i reference na ključne kulturne ličnosti i pojave, pa time sublimiraju najvažnije dileme, problematiku i pojave koje su odredile konstrukt vizualne kulture na prijelazu milenija, s naglaskom na lokalne teme i sadržaje. Stoga njihovo paralelno predstavljanje u NMMU publici otvara pogled na temeljna kulturološka pitanja: što je i što bi umjetnost, a posebno slikarstvo, danas trebali biti, koja je pozicija umjetnika i kakav je s umjetnikove strane pogled na konstrukt kustos – institucija – publika o kojem ovisi njegova egzistencija.

Izložba u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti ostaje otvorena do 28. kolovoza 2022., a prati je dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstovima povjesničara umjetnosti Branka Franceschija i Željka Marciuša. Dizajn kataloga potpisuje Ana Zubić.

Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.

 

Skip to content