Anka Bestall
U atelijeru, 1913.
olovka, tempera / papir
63,2 x 52,5 cm
MG-1211

Anka Bestall (1861.–1946.) je slikarstvo učila na Obrtnoj školi u Zagrebu te na Akademiji u Münchenu, koju tijekom razdoblja od 1900. do 1906. godine pohađa kao prva u nizu hrvatskih slikarica. Djelovala je kao nastavnica crtanja na Obrtnoj i Višoj djevojačkoj školi u Zagrebu. Za života je izlagala na samostalnim i skupnim izložbama. Slika U atelijeru iz 1913. godine otkupljena je za Modernu galeriju na Retrospektivnoj izložbi hrvatskih slikarica 1800.–1914., održanoj u Zagrebu tijekom 1938. godine.

Izuzetno uspjela kompozicija U atelijeru Anke Bestall suvremenom je promatraču bliska zbog uporabe kombinirane tehnike pretežito olovke u oslikavanju atelijera i tempere u oslikavanju pune figure s boka slikarice u radnoj odjeći i prozora s pogledom na eksterijer u gornjoj desnoj četvrtini slike. Među beige i sivim tonovima cjeline tako se ističe koloristički akcent lika umjetnice i prozora u pastelnim tonovima koji postaje svojevrsna “kompozicija u kompoziciji“ apstraktnog motiva. Suptilni i uvjerljivi crtež cjeline nježan je poput paučine, otkrivajući tako tipičan, ženski rukopis.

Tekst: Ivana Rončević Elezović, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.

Skip to content