Kustosi: Branko Franceschi & Željko Marciuš

Polazeći s koncepcijski suprotnih polazišta - Ivica Malčić s pozicije tradicionalne likovnosti, a Zoran Pavelić postkonceptualne umjetnosti - susreću se u neortodoksnom pristupu slikarskoj disciplini. Obojica koriste tekst i reference na ključne kulturne ličnosti i pojave, pa time sublimiraju najvažnije dileme, problematiku i pojave koje su odredile konstrukt vizualne kulture na prijelazu milenija, s naglaskom na lokalne teme i sadržaje. Stoga njihovo paralelno predstavljanje u NMMU publici otvara pogled na temeljna kulturološka pitanja: što je i što bi umjetnost, a posebno slikarstvo, danas trebali biti, koja je pozicija umjetnika i kakav je s umjetnikove strane pogled na konstrukt kustos – institucija – publika o kojem ovisi njegova egzistencija.

Ivica Malčić rođen je 1964. u Zagrebu gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja.
Zoran Pavelić rođen je 1961. u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đure Sedera.
Ivica Malčić i Zoran Pavelić žive i rade u Zagrebu.

Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb 2022.

Skip to content