Miroslav Kraljević
Autoportret, 1912.
ulje / platno, 64 x 45 cm
MG-774

Miroslav Kraljević (1885.–1913.) potječe iz ugledne slavonske obitelji. U Zagrebu se školovao u razdoblju od 1898. do 1902. godine, a potom dvije godine pohađa gimnaziju u Gospiću. U jesen 1904. godine u Beču upisuje studij prava i istovremeno pohađa slikarski tečaj Georga Fischhofa. Napušta pravo te 1906/07. godine polazi privatnu školu grafičara Moritza Heymanna u Münchenu. U svibnju 1907. godine primljen je na minhensku Akademiju kod Huga von Habermanna, gdje se druži s Josipom Račićem i Vladimirom Becićem (Minhenski krug). Nakon diplome, Kraljević se 1910. godine vraća u Požegu i intenzivno slika do rujna 1911., kada odlazi u Pariz. Ondje se upisuje na Académie de la Grande Chaumière, koju ubrzo napušta. Radi u Meštrovićevu, a potom u vlastitu atelijeru na Montparnasseu. Objavljuje karikature u satiričnom listu Panurge. Godine 1912. u Zagrebu priređuje prvu i za života jedinu samostalnu izložbu u salonu Ulrich. Umire od tuberkuloze 1913. godine.

Kraljevićev Autoportret iz 1912. godine slikan godinu dana prije slikareve smrti, zaokružuje niz umjetnikovih autoportreta započet znamenitim Autoportretom sa psom, naslikanim 1910. godine. Za razliku od realističkog prikaza minhenskim tonskim načinom na autoportretu iz 1910.godine, gdje je mladost i zdravlje autora potencirana vitalnošću prikazanog psa u središtu donjeg dijela slike, na Autoportretu iz 1912. tjelesnost umjetnikova tuberkulozom izmučenog lika posve je iščeznula u ekspresionističkom tretmanu energičnog, dugog poteza kistom. Crte lica bez minuciozne obrade tek su naznačene grubom pennelattom te je tako pojačan ekspresivni učinak cjeline. Konkretan ambijent sobe s ranijeg autoportreta u pozi sjedenja naslikanog gotovo u punoj visini figure, zamijenio je prikaz doprsja i koncentracija na lice koje izranja iz anonimne, tamne maslinasto zelene pozadine sugerirajući nagriženost umjetnikova tijela bolešću i skoru smrt.
Tekst: Ivana Rončević Elezović, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb 2022.
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb 2022.

Skip to content