Pred mnogobrojnim uzvanicima u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti 27. travnja otvorena je izložba fotografija Fedora Džamonje. U toj prigodi prisutnima su se obratili autori izložbe, Branko Franceschi, ravnatelj NMMU i Fedor Džamonja, a izložbu je u ime Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske otvorila Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje. Otvorenju je prisustvovao i izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Filip Miloloža, viši stručni suradnik za likovnu djelatnost u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.
Izložba, koju zagrebačka kulturna javnost u NMMU ima priliku razgledati do 26. lipnja, prezentira odabrana ostvarenja iz fotografskog opusa Fedora Džamonje. Riječ je o prizorima prirode koja ovog umjetnika ne prestaje zaokupljati od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća, pokazanih kroz cikluse Polja lopočaTrenutak u životu drvećaRefleksije (Na jezeru)Oluje nad ValkanelomPrirodo, priđi mi.
U tekstu kataloga izložbe Branko Franceschi piše -  Upravo ono što Fedora Džamonju izdvaja među ostalim fotografima visoka je likovna kvaliteta njegove cjelokupne produkcije. Za većinu fotografa može se ustvrditi da su svoj estetski kod, pa uopće i bavljenje vizualnom umjetnosti, zasnovali na inicijalnoj fascinaciji tehnologijom fotografije ili pak predodžbom o fotografu kao karizmatičnom i modernom društvenom akteru, a tek potom umjetniku. Za Fedora se može ustvrditi obrnuto, da je za svoj likovni senzibilitet i nagnuće naposljetku pronašao fotografiju kao medij koji mu najviše ili jedino odgovara. ...
Uz izložbu je otisnut dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstom povjesničara umjetnosti Branka Franceschija. Grafički dizajn kataloga potpisuje Fedor Džamonja.
Foto: s otvorenja izložbe Fedora Džamonje u NMMU. Goran Vranić NMMU©Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.

Skip to content