U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti 19. travnja u podne, u nazočnosti dr. sc. Mirne Rudan Lisak, izaslanice gradonačelnika grada Zagreba svečano je otvorena izložba Golgota. Tom prigodom uzvanicima se uvodno obratio Branko Franceschi, ravnatelj NMMU apostrofirajući temu Golgote u kontekstu ratnih stradanja i patnje ukrajinskog naroda. O izložbi je govorio povjesničar umjetnosti i likovni kritičar dr. sc. Zvonko Maković, autor izložbe i likovnog postava.

Ova studijska izložba, koja se u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti može razgledati do 29. svibnja, prezentira različite suvremene recepcije Kraljevićeve Golgote iz 1912. u djelima nove umjetničke generacije koja je definirala našu likovnu scenu tijekom i neposredno nakon Prvog svjetskog rata (Ljubo Babić, Marijan Trepše, Sava Šumanović).
Na izložbi su pokazane Golgote Miroslava Kraljevića, Ljube Babića i Marijana Trepšea iz Zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu te interpretacija iste teme Save Šumanovića, koja je za ovu prigodu posuđena iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci u Srbiji.Izložbu prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstom Zvonka Makovića, koji je uredila Lada Bošnjak Velagić, viša kustosica NMMU. a Dizajn kataloga potpisuje Ana Zubić.

Fotografije s otvorenja izložbe Golgota u NMMU snimio je Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.

Skip to content