Ljubo Babić
Golgota, 1917.
ulje na drvu
78 x 81,2 cm
MG-952

Ljubo Babić u više prikaza Golgote iz 1917. prazninom u središtu prizora i naglašenim svjetlosnim kontrastima apostrofira univerzalnu temu općega rasapa i kaosa. Ekspresionistički iskorak u kompoziciji i koloritu Kraljevićeve Golgote iz 1912. Babić elaborira u sugestivnu viziju opće propasti. Slikom dominira zlokobni nadstvarni ambijent koji duboko u pozadini prizora prijeti progutati završnu scenu Kristove muke.

Ljubo Babić višu je umjetničku školu završio u Zagrebu, a Akademiju u Münchenu. Naknadno se usavršavao u Parizu, a povijest umjetnosti diplomirao je u Zagrebu 1932. Kao slikar, scenograf i kostimograf, grafičar, likovni pedagog i kritičar, povjesničar umjetnosti, muzealac, književnik i urednik postao je epohalna figura hrvatske kulture i umjetnosti 20. stoljeća. Sudjelovao je u osnivanju Hrvatskog proljetnog salona, Nezavisne grupe hrvatskih umjetnika, Grupe četvorice, Grupe trojice, Grupe hrvatskih umjetnika i Hrvatskih umjetnika. Kao prvi kustos Moderne galerije (danas NMMU) bio je autor prvog stalnog postava kojim je zbirka 1920. bila  predstavljena u Muzeju za umjetnost i obrt . Godine 1948. koncipirao je i realizirao  prvi postav koji prezentira kompleksni tijek hrvatske likovne umjetnosti u 19. i 20. stoljeću u zgradi u kojoj Muzej i danas djeluje.

Tekst: Lada Bošnjak Velagić, viša kustosica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.

Skip to content