Vlasta Delimar
(1956.)
Bez naziva, 1991.
instalacija, 310 x 190 x 180 cm
MG-6351

Školu primijenjenih umjetnosti završila je u Zagrebu 1977. godine. Performansom se počela baviti sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao pridružena članica Grupe šestorice umjetnika.

U okvirima postkonceptualističkih traganja provokativnim performansima istražuje teme vezane za žensko tijelo i položaj žene u društvu te muško-ženske odnose (Vezana za drvo, 1985; Šetnja kao lady Godiva, 2001). Body artom,  odnosno vlastitim tijelom, prekoračuje stereotipne društvene kodove te preko umjetničkog samopromišljanja i autoprezentacije, često u  suradnji s drugim umjetnicima i s upotrebom novih  medija i likovnih akcenata, uključivši razne rekvizite, likove, radnje i ambijente interpretira devijantne društvene pojave, prvenstveno propitujući samosvojno i neuljepšano ulogu i poziciju žene u svom tom okruženju na  simboličko – ekspresivnoj razini.

Scenografski postavljena likovna instalacija prizora majčinstva Vlaste Delimar je s dominantnom crno-bijelom fotografijom nage umjetnice i kćeri koje sijede pogleda upućenih prema kameri, odnosno promatraču.  Žena je prekriženih nogu i dijagonalno postavljene ruke preko međunožja i ima ovalni talisman oko vrata, a djevojčica je s crvenom ružom pred međunožjem. Izvan fotografske pozadine je plitica s pšenicom do njih i crna pozadina s ritmički postavljenim krhotinama ogledala, a  kompozicija je uokvirena crnim nabranim tilom poput vela.

Tekst: Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb
Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Skip to content