Izložba „Stroj u vrtu“, kustosa Klaudija Štefančića u NMMU, svoj naslov duguje knjizi američkog književnog i kulturnog povjesničara Lea Marxa „The Machine in the Garden - Technology and the Pastoral Ideal in America“, koji je preminuo 8. ožujka u 102 godini života. Reakcija profesora Marxa na izložbu koja se referira na njegovo kapitalno djelo, kao i na katalog koji smo mu poslali, bila je, po riječima rodbine, više nego radosna.

Marx je rođen 1919. u New Yorku. Studirao je povijest i književnost na sveučilištima u Cambridgeu i Harvardu. U II. svjetskom ratu bio je kapetan broda specijaliziranog za lov na podmornice. Nakon završetka rata, doktorirao je na Harvardu i zatim predavao na sveučilištima u Amherstu i Nottinghamu (Velika Britanija). Knjigu „The Machine in the Garden“ objavio je 1964. i tako otvorio novo istraživačko polje američkih, odnosno kulturalnih studija. Na MIT- u (Massachusetts Institute of Technology) 1976., zajedno s grupom istraživača, pokrenuo je novi program („Program za znanost, tehnologiju i društvo“), s namjerom da skrene pozornost na složen odnos koji postoji između znanosti, društva i umjetnosti. Nakon umirovljenja, nastavio je predavati na MIT-u sve do 2015.  O smrti Lea Marxa izvijestio je i New York Times : https://www.nytimes.com/2022/03/11/books/leo-marx-dead.html

Reprodukcija: Naslovnica kataloga izložbe Stroj u vrtu u NMMU. Dizajn: Ana Zubić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2022.
Skip to content